Неизпълнението на приходите в бюджета за 2009 г. по оптимистична прогноза на Националната агенция за приходите /НАП/ ще бъде с 1.9 млрд. лв. или с 12.3 процента. Това съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, който участва в съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и за борба с корупцията, чиято тема бе обсъждане на мерки за противодействие на сивата икономика.

Планът за приходите на НАП за 2009 г. предвижда 15.7 млрд. лв. - с 19.9 процента повече от приходите за 2008 г., посочи Стефанов.

Той отбеляза, че планираните приходи са при прогнозиран ръст на БВП от 4.7 процента за тази година. По оптимистични прогнози на НАП обаче сумата, която ще събере агенцията до края на 2009 г. от данъци и от осигурителни вноски, е 13.8 млрд. лв., каза Стефанов. Той посочи, че тя е с 673 млн. лв. повече спрямо 2008 г., но е с 1.9 млрд. лв. по-малко от планираните приходи за 2009 г., или в края на годината ще има 12.3 процента неизпълнение на планираните приходи в бюджета.

"Основната причина за разликата между план и прогноза е в промяната в макроикономическите допускания, кризата вече се отразява на бизнеса, намаляват обороти и са налице опити за избягване на данъчното облагане", обясни Стефанов.

Финансовите резултати на агенция "Митници" за първите месеци на 2009 г. са отражение на променените условия през настоящата година, посочи директорът на агенцията Христо Кулишев.

Стойността на вноса е намаляла с 35.79 процента, броят на документите за оформяне при внос е намалял със 17.10 процента, а средните цени на суров нефт, метали и руди са се понижили съответно с 48.5, 16.9 и 28.9 процента, обяви Кулишев. Възможности за компенсиране на това изоставане се търсят чрез засилване на контролната дейност, посочи той.

Кулишев каза, че след подадени сигнали за нарушения от 1 януари 2002 г. до 1 януари 2008 г. 141 служители на агенция "Митници" са уволнени. За този период 960 души са напуснали, а 169 - са съкратени.

Председателят на БТПП Божидар Божинов посочи, че доста късно се говори за неща, които се случват от години. Според него трябва да се регулират лицензионните режими и да се санкционира администрацията, когато тя не само не съдейства на бизнеса, а му противодейства.

В тази криза трябва да създаваме благоприятни условия за всеки, който иска да инвестира и една стотинка в страната, а няма никакви облекчения към инвеститорите, заяви Божинов. Той добави, че е много важно да се спазва законодателството от всички. Трябва да има по-голяма прозрачност във всичко - в данъчната система, при възлагането на обществени поръчки, добави Божинов.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Румен Овчаров посочи, че още до края на този парламент може да се направи действащо законодателство за противодействие на сивата икономика. От двете комисии са обсъдени повече от 46 предложения, които в момента са сведени до седем, каза още той.

Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов постави въпроса за недостатъчния контрол върху органи като КЗК и агенция "Митници" и посочи, че засилването на този контрол е една от необходимите мерки, които трябва да се предприемат.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров отбеляза, че вече е направен одит на НАП за събираемостта на ДДС, който е даден за становище на директора на агенцията, и данните ще бъдат оповестени по-късно. Предвиден е аналогичен одит и на агенция "Митници", посочи той.

Вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева благодари на парламента за някои законодателни промени като измененията в закона за обществените поръчки. Тя посочи, че добре работи системата за ранно предупреждение на институциите и информационната система за прилагане на оперативните програми, която дава възможност за проследяване на процеса на кандидатстване. Плугчиева припомни, че дирекцията "Одит на средствата от ЕС" в Министерството на финансите е преобразувана в изпълнителна агенция и отбеляза, че от ЕК вече има положителни отзиви за работата й.

Източник: БТА