Цените на луксозните имоти в Лондон са се повишили през април, което бе и първото им повишение от март миналата година насам, посочиха изнесени данни на Knight Frank LLP.

Средната стойност на имотите с цена над 1 млн. паунда се е повишила с 0.4% през април в сравнение със същия месец на миналата година. На годишна база имотите са поевтинели с 23%.

Паундът е поевтинял с 26% спрямо щатския долар за последната една година, което прави имотите в британската столица по-достъпни за чуждестранните купувачи.

Спрямо еврото поевтиняването на паунда е значително по-малък и възлиза на едва 12%, което също съдейства за увеличените покупки.

Силното понижение в цените на луксозните имоти в Лондон в условията на глобална финансова криза през последната една година доведе до повишение на търсенето им, коментират специалисти.

Индексът на Knight Frank, който стартира при ниво от 100 пункта през 1976 година, достигна ниво от 3 666.3 пункта през април, в сравнение с 3 652.2 пункта миналия месец. За сравнение индексът е бил 4 730.7 пункта през изминалата година.