Щатските регулаторни органи, които приключват стрес тестовете на банките, могат да отстранят от длъжност главния изпълнителен директор на Citigroup Inc Викрам Пандит, информира Reuters, позовавайки се на публикация в New York Post, който пък цитира анонимни източници.

Може да се наложи регулаторните органи да предприемат подобна стъпка, за да покажат, че правителството заема същата твърда позиция по случая с банките, както направи това с General Motors, когато отстрани от длъжност Рик Уагонър, се казва във вестника.

Заменянето на Пандит ще се отрази силно дестабилизиращо, както на Сitigroup така и на финансовата система, казва в интервю за вестника финансовият директор на банката.

"Резултатите на банката за тримесечието разкриват силата на компанията и стратегията на Викрам Пандит да превърне направи Citi отново печеливша," казва говорителка на компанията пред вестника.

Посещението на министъра на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър в офисите на Citigroup преди седмица и половина е била просто, за да се направи проверка на банката, твърди вестникът, позовавайки се хора запознати с посещението.

Виж още: Кои изпълнителни директори стоят на горещия стол?