"През последните няколко години в София се появиха голям брой имоти, много от които доста некачествени и разположение на терени без добре изградена инфраструктура, канализационна мрежа и общи площи. Именно затова, подобряване на средата като цяло е основното върху което трябва да се фокусират както бизнеса така и местната власт", каза Петър Диков - главен архитект на София на откритата днес в Интер Експо Център втора антикризистна конференция за имоти BalREAct, която ще се проведе в рамките на Balkan Propety Week.

Предоставянето на максимална информация на бизнеса, публичните заседания и качването на всякаква актуална информация на сайта на общината е сред основите дейности на общината за улесняване на бизнеса, каза още той.

"Друг голям проблем е отчуждаването на терени за реализация на инфраструктурни проекти, като алчността на собствениците е просто неизмерима", каза още Диков.

Конкретните мерки, които трябва да бъдат въведени, са свързани със задължаване на ютилити компаниите да изграждат инфраструктура в срок и намаляване на корупционните практики чрез цялостното въвеждане на електронното правителство и обслужването на едно гише, каза Росен Плевнелиев, управител на "Линднер Имобилиен".

Друга възможна идея за насърчаване на инвестициите е Българската агенция за инвестиции да бъде издигната до нивото на министерство, директно подчинено на Министерския съвет. В момента институцията е под шапката на Министерството на икономиката и енергетиката. По този начин държавата би оказвала пълноценна помощ на инвеститорите, вместо те да трябва да преминават през няколко административни процедури, всяка от които създава затруднения за осъществяването на проектите си.

Според Петър Христов - изп. директор на Велико Търново Дивелопмънт, необходимо е насърчаването на публичния сектор да бъде по-активен в мерките срещу кризата.

Рецепта за разрешаване на проблемите няма. Но има исторически грешки и добри практики, от които може да се взима пример - заяви още Христов.

Публичният сектор трябва да съдейства на инвеститорите не само на национално и регионално, но и на общинско ниво. За това настоя Пламен Мирянов, председател на управителния съвет на Артекс Инженеринг.

В рамките на форума, в общо 11 панела за 3 дни експерти, представители на бизнеса, строителни компании, както и представители на местната и държавна администрация ще обсъждат проблемите и възможностите пред сектора за независими имоти в България.