Много критики се отправиха към несъвършенствата на данък добавената стойност по време на проведеното изложение Balpex. Представители на строителния бизнес заявиха, че сложната и неясна процедура по възстановяване на данъка създава сериозни проблеми за бизнеса.

Към началото на годината на компаниите в сектора не са били възстановени 570 млн. евро, което може да доведе до излизане от бизнеса за много компании.

По-бързото възстановяване на данъка е критично за функционирането на бизнеса, категорични бяха специалистите изразили мнения по време на форума.

Необходимостта е дори още по-критична в условията на финансова криза и липса на достъп до ресурси, поради консервативната банкова политика, дори за нормалното протичане на оперативната дейност, допълнха специалистите.

В момента срока за възстановяване на ДДС-то е три месеца, ако през това време на настъпят други изисквания на данъчната администрация. Този срок може да бъде удължен с още 45 дни.

Ако от агенцията обаче, стартират данъчна ревизия на фирмата, която е подала заявление за възстановяване на данъка, срокът може да се удължи с още 3 месеца.

Така реално държавата може да задържи жизненоважни средства за строителните предприемачи за срок дори до 8 месаца, което е изключително голям срок.

Невъзстановяването на ДДС-то в нормални срокове води и до други проблеми. Изкуственото завишаване на финансовите разултати (печалбата на хартия), правят така пердприемачите да дължат корпоративен данък върху средства, които не са постъпили още реално при тях.

Има и много още други неясноти и проблеми свързани с тълкуването и предлагането на този данък, които водят до сериозни затруднения за строителите, особено в настоящите условия на криза.

Като предложение бе отправено, освен намаляването на срока за възстановяване на данъка до едни разумни граници, намаляването му за определен период от време, с цел насърчаване на икономиката.