Как да се приспособим към настоящите условия на пазара на недвижими имоти и да купим жилище обсъждаха експерти през втория ден на антикризистната конференция BalREAct.

Не мога да приема начина по които се формират процентите за спад на цените на жилища. Различните категории имоти се различават по качеството, начина на изпълнение, местоположението и много други неща, така че не може да се говори за спад при всички категории имоти - каза Пламен Андреев от Планекс.

На пазара все още има пари, които се държат от купувачите, които изчакват цените да достигнат дъното. Въпреки че на пазара има оферти с много ниски цени, те не са определящи за цялостната тенденция, тъй като нормалния спад за големите фирми и компании е между 10- 15% допълни още Андреев.

В психологията на българина е заложено да купи собствен имот, а в момента има много изгодни схеми, които обвързват наема на дадено жилище с покупката му - заяви Татяна Емилова от Colliers International.

Възможно решение за съживяване на жилищния пазар у нас е моделът наречен "спестовна сметка", който беше предложен от Маурисио Меса Гомес от "Херчеса интернешънъл".

Парите за ново жилище се събират на жилищен влог в продължение на четири години, като държавата предлага данъчни облекчения за имотите, закупени с такива средства. За реализацията на подобна схема обаче е нужна и намеса на държавната власт.

В момента пазарът на недвижими имоти преминава през оздравителен процес, след които е нормално да настъпи нормализиране - сподели Цветелина Тасева от Адрес.