Епидемията от свински грип, която уби 81 души в Мексико и зарази други в САЩ, Канада, Европа и Нова Зеландия може да окаже значително влияние върху следните индустрии, според Reuters:

* Световната банка беше изчислила през 2008 г. преди настоящата икономическа рецесия да се разрази, че пандемия от грип би могла да струва на човечеството 3 трлн. долара и да доведе до почти 5-процентен спад на брутния вътрешен продукт на света.

* Туристическата и пътническата индустрии могат също да бъдат тежко засегнати. Пътниците може да отменят пътувания и полети, а много компании имат планове да ограничат пътуванията, ако се разрази пандемия.

* Досега няма ограничения за пътуванията между САЩ и Мексико. Общо 5.9 млн. американски граждани са летели до Мексико през 2008 г., показват данни на Министерството на търговията на САЩ.

* Производителите на свинско в САЩ и Мексико могат да отчетат спад в продажбите, но засега няма доказателства, че случаите на зараза досега са вследствие на контакт със свине. Мексико е вторият най-голям пазар за свинско месо произведено в САЩ и е оценяван на 691.28 млн. долара. От Русия обявиха, че са наложили ограничения над вноса на месо от Мексико, а Обединените арабски емирства обмислят забрана на вноса на всички свински продукти от Мексико и САЩ.

* Някои фармацевтични компании могат да се облагодетелстват. Лекарството Tamiflu на Roche Holding AG и Gilead Sciences Inc. както и Relenza на GlaxoSmithKline Plc и Biota Relenza се препоръчат срещу сезонен грип и действат срещу новата болест. Търсенето за Tamiflu в условията на пандемия се очаква да бъде най-голямо, тъй като лекарството е под формата на хапче. Relenza пък се вдишва.

* Водещите производители на ваксини, между които Sanofi Pasteur, подразделението за ваксини на Sanofi-Aventis SA, както и Glaxo, Novartis AG и Baxter International Inc обявиха, че са в положение на изчакване да започнат разработването на ваксина, чиято разработка би могла да отнеме месеци.

* Цената на петрола, която вече беше свалена от световната депресия, може да падне още, ако епидемията се отрази на пътуванията и икономическата активност.