Полша вероятно няма да се присъедини до края на първата половина на 2009 г. към валутно-курсовия механизъм (ERM) на Европейския съюз, който предшества приемането на еврото, въпреки че се придържа към целта си за приемане на единната европейска валута през 2012 г., информира Bloomberg, цитирайки заместник-финансовия министър на страната Доминик Радзивил.

"Присъединяването към ERM вероятно няма да се случи през първата половина на годината, но това не означава, че няма да се случи през 2009 г.," казва Радзивил в интервю във Вашингтон вчера. "Полша все още планира да приеме еврото през 2012 г."

Правителството на страната обеща на 28 октомври, че има за цел Полша да приеме еврото до 2012 г. и да стана член на ERM през първите шест месеца на настоящата година. За да приеме еврото страната трябва наред с изпълнението на други критерии да намали бюджетния си дефицит до под 3% от БВП. Дефицитът нарасна до 3.9% от БВП през 2008 г. и ще се увеличи до 4.6% през настоящата година, според оценки на финансовото министерство.

Полската злота е прекалено волатилна, за да бъде обмислено сериозно присъединяването към валутно-курсовия механизъм, заяви друг от деветте заместник финансови министри на страната на 1 април. Полша обаче трябва да се придържа към целта си за приемане на еврото през 2012 г.

Полската злота се е обезценила с 22% спрямо еврото от края на октомври досега.

Полша, която е най-голямата държава от бившия източен блок сред 12-те, които се присъединиха към ЕС в последните години, няма намерение да тегли средства от кредитната линия в размер на 20.5 млрд. долара, за която се обърна към Международния валутен фонд по рано този месец, според Радзивил.

Полша ще използва кредитната линия, само ако централната банка трябва да се намеси на валутния пазар и резервите й намалеят вследствие на подобни интервенции.