Лихвите по депозитите в леи са се повишили до рекордно ниво през изминалия месец в северната ни съседка, сочат данни на централната банка на страната, публикувани от финансовото издание ZF.ro.

За месеца те са достигнали невижданото до момента ниво от 16.31%, което е над два пъти повече от това, което банките са предлагали на спестителите си през същия месец на миналата година.

За депозити в евро лихвите са били в размер на 6.65%, което е леко връщане от рекордното ниво при 6.79% през януари.

Според запознати лихвите по специално договорените депозити, които се отнасят за големи суми, са достигнали до 20% в леи, в някои банки.

Същите специални депозити са се предлагали с лихви при нива от 9-10% за такива в евро, според статистиката на централната финансова институция.

Специалистите коментират, че лихвите по депозити в страната са значително по-високи от тези на междубанковия пазар, като първите симптоми за успокояване на нивата се усещат все по-ясно.

Много от пазарните участници прогнозират, че в най-близко бъдеще можем да станем свидетели на началото на тенденция на понижение на лихвите.

Това ще се предопредели от факта, че лихвите по депозити все повече започват да се доближават до тези по ипотечните кредити. Така например лихвите на ипотечните кредити в евро са се повишили до пик от 9.57% през февруари.