Има опасност от фалити на строителни фирми заради икономическата криза и стагнацията в бранша. Това коментира днес председателят на Строителната камара във Варна Валентин Вълев, който участва в среща с председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по въпросите на строителния бранш. Според него държавата спешно трябва да вземе мерки за подкрепа на банките, които вече почти са преустановили кредитирането на бранша.

В момента търсенето на жилищни имоти е спаднало драстично, като се очаква още по-голям срив в цените им, каза още Вълев. По думите му само инвеститорите на новите МОЛ-ове във Варна нямат проблеми, защото са взели парите за строежите предварително. Той каза още, че с община Варна е договорено публично-частно партньорство с участието на варненски строителни фирми за изграждането на инфраструктурни обекти.

Пред председателя на ГЕРБ Вълев посочи, че според него държавата спешно трябва да започне големите инфраструктурни проекти за изграждането на магистрали, пречиствателни станции, заводи за преработка на отпадъци, като изпълнители и подизпълнители на строителството трябва да са български строителни фирми.

Изследване на камарата сочи, че изпълненият обем дейности в строителния бранш през 2008 година може да бъде запазен, ако започнат да се изпълняват големите държавни инфраструктурни проекти. Така ще успеем да запазим работните места, категоричен бе Вълев.

Той коментира още, че във Варна има регистрирани 700 строителни фирми, а заетите в бранша са около 70 000 души.

Източник: БТА