Конните надбягвания Кентъки Дарби са най-дълго продължаващото спортно събитие в американската история. Едно от високоценените забавления на американците обаче вече се е превърнало в индустрия за милиарди долари. Ето и някои интересни факти за състезанието подбрани от CNBC:

Състезанието Кентъки Дарби

Състезанието се провежда веднъж годишно в първата събота на май. Двадесет от най-бързите породисти коне се състезават на хиподрума Чърчил Даунс в Луивил, Кентъки, в Надбягването за розите. Любимото конно надбягване на американците обаче вече е индустрия за милиарди долари.

Залаганията

Надбягванията с коне са голям бизнес. Всяка година около 13 млрд. долара се залагат на коне, като по-голяма част от залозите се правят онлайн. Интернет залаганията помагат на Чърчил Даунс да се превърне в централно място за света на конните надбягвания.

Противно на очакванията

През 2008 г. всички погледи бяха насочени към жребец на име Big Brown. В същата година повече от 102 млн. долара са похарчени за залози, които могат да се правят по време предаването на състезанието на живо.

Big Brown печели Кентъки Дарби противно на очакванията. Два месеца преди това, той дори не е сред претендентите. За много американци неговата история е олицетворение на Кентъки Дарби.

Street Sense

През 2007 г. повече от 118 млн. долара са заложени на Кентъки Дарби когато жокеят Калвин Борел с кон Street Sense печели победата. Street Sense става 133-ият победител на Kentucky Derby. Рекордите по залози са счупени през 2006 г. когато конят Barbaro печели състезанието. Жокеят Майк Смит и конят Giacomo са победителите за 2005 г. Общата сума на залозите за всички гонки в този ден надхвърля 155 млн. долара, като почти 104 милиона са заложени само на Нетъки Дарби.

Политици и сановници

В началото на миналия век актьори, спортисти и сановници започват да посещават Кентъки Дарби. На 3 май 1969 г. сред зрителите на състезанието е и президентът Ричард Никсън, а общият брой хора на трибуните надхвърля 100 000. Никсън е и първият президент на САЩ посетил състезанието. Британската кралица Елизабет Втора също е присъствала на надбягванията.

Знаменитостите

Днес Кентъки Дарби е място, където се появяват звезди. Личности от света на шоубизнеса като Ребека Ромийн, Ник Лашей и Ванеса Минило присъстват на състезанието. Модата и широкополите шапки са част от състезанието, точно както и породистите коне. Продажбите на шапки в Луивил скачат по това време.

Задължителното питие

Mint Julep, което представлява коктейл от бърбън, захар, джоджен и лед, е питието на Kentucky Derby от почти век. Всяка година почти почти 120 000 от тези питиета се сервират по време на уикенда на провеждането на състезанието. За това са нужни над 10 000 бутилки с готов за сервиране коктейл Mint Julep, близо 500 кг. свеж джоджен и 27 тона лед.