София става една от диамантените дестинации в Европа. Разбира се, не можем и да мечтаем за славата и размаха на Антверпенската диамантена борса или фабриките за брилянти в Амстердам.

Първа инвестиционна банка започва да продава диаманти. Това е първият регламентиран и официален пазар на скъпоценности у нас. В банката ще предлагат т. нар. инвестиционни диаманти, които се различават коренно от бижутерските камъни най-вече по чистотата и високото си качество, обясни Валентина Григорова, шеф на отдел "Злато и нумизматика" в ПИБ. Доставчик е австралийската фирма DIC (Diamonds international corporation), която е един от акционерите на Антверпенската фондова борса. Цената на инвестиционните камъни е доста по-висока от бижутерските.

Инвестицията в елмази е без конкуренция, твърдят експертите. Причината може да намерим в обяснението на Марк Твен защо поскъпва земята - "Защото вече няма производство", заявил писателят. Същото може да се каже и за диамантите. Откакто е открита борсата за скъпоценни камъни, цената им безотказно върви нагоре. Лек спад е имало само през есента на 2008 г. заради глобалната икономическа криза, но като цяло за годината кривата на цените сочи нагоре. Търговията с диаманти е показател за много висока финансова култура, обяснява експертката на ПИБ.

Брилянтите в София се предлагат с доказан произход и сертификат, в който са описани всички характеристики според изискванията на борсите за скъпоценни камъни. В него са описани чистотата (липса на примеси, петънца, черни точки), обозначени с комбинация от латински букви. Най-чистите се обозначават с IF, а P3 означава с доста примеси. Цветът се обозначава пак на латиница с буквите от D до U-Z. Най-чисти и ослепително бели са камъните, означени с D, които обаче са изключително редки. И, разбира се, каратите.

Според Валентина Григорова най-удобни и търсени за инвестиции са еднокаратовите брилянти, чиято цена се движи между 5 и 10 хил. евро в зависимост от вече изброените качества. Всеки камък над 0,1 карата задължително се сертифицира. Диамантите са оформени в класическия кръгъл шлиф с 8-стенни фасети. Така могат веднага да бъдат инкрустрирани в някакво бижу. Това обаче рядко се прави, защото този вид скъпоценности се съхраняват главно като носители на богатството на притежателя.

Богатите купуват брилянти, за да вложат в нещо сигурно и ценно парите си. Обикновено ги държат в собствени силно защитени сейфове или банкови трезори. Стойността на едно камъче колкото черешка например е съизмеримо с куфарчета пачки от най-силните валути на света или голяма и скъпа къща.

Оказва се, че родните богаташи вече поръчват и плащат скъпоценностите. Именно това е била причината банката да се заеме с доставките на диаманти и продажбите им, казва Григорова. Вече имат няколко поръчки, които ще бъдат изпълнени през идващата седмица. Вероятно ще се работи по този начин - с предварителни поръчки, заради кризата и все още неразработения пазар.

Възможно е след време банката да предлага диамантите направо по пряк избор от клиента. Григорова обаче не пожела да каже нито кои са първите, поръчали скъпоценните камъни, нито на каква стойност ще е първата поръчка. Най-важното условие за нас е конфиденционалността и защитата на интересите на клиентите, категорична е тя. Първа инвестиционна банка гарантира и обратното изкупуване на камъните. Ако някой клиент закъса за кеш или решава, че моментът е удобен за продажба, банката купува обратно камъните за разлика от борсата. Тъй като те се продават в специални пластмасови опаковки, които са запечатани, добре е да се върнат с тях. Банката прибира малка такса за повторното им сертифициране.

Източник: в. Стандарт