Европейската комисия и Международният валутен фонд приветстват потвърдената подкрепа на големите чужди банки към клоновете им в Румъния. Тази подкрепа заедно с пакета за подпомагане на платежния баланс ще помогнат на банковата система в Румъния да отговори по-ефективно на сегашната криза, да бъде възвърнато доверието на инвеститорите и да се съдейства на икономиката на страната да тръгне отново по пътя на устойчивия растеж, заяви тази вечер Европейската комисия.

На 26 март във Виена румънските клонове на най-големите чужди банка в Румъния, които са Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece,Unicredit Group, Societe Generale,Alpha Bank, Фолксбанк Volksbank и Piraeus Bank приеха официална декларация, че ще запазят присъствието си в страната и ще увеличат капитала на техните румънски клонове, припомня Европейската комисия.

След срещата във Виена Националната банка на Румъния извърши "тестове за устойчивост". Резултатите бяха обсъдени с тези банки и бе потвърдено, че клоновете са добре капитализирани и разполагат с високи ликвидни буфери. След нови дискусии на 19 май в Брюксел деветте банки се съгласиха да се подготвят писма през следващите седмици за поемане на ангажименти за изпълнение на постигнатите във Виена договорености, добавя комисията.

Брюкселската среща на Европейската банкова координационна група за Румъния е била председателствана от Европейския съюз и Международния валутен фонд. В нея са участвали също представители на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската централна банка, Националната банка на Румъния, на министерствата на финансите на Австрия, Франция, Италия и Гърция.

Големите чуждестранни банки, които преобладават във финансовата система на Унгария, също официално се ангажираха да не намаляват присъствието си в страната и евентуално да рекапитализират местния си филиал, съобщи Международният валутен фонд /МВФ/, цитиран от агенция Франс прес.

Този ангажимент на шестте големи чуждестранни банки ще позволи на унгарската финансова система да се справи по-добре със сегашната криза, подчерта МВФ след среща с техни представители в Брюксел.

Шестте банки публикуваха отделно съобщение, в което подчертават, че в техен интерес и в интерес на Унгария е да потвърдят ангажимента си към страната. Те признаха ,че местните им филиали може да имат нужда от допълнителни капитали, ако кризата продължи, и заявиха, че са готови да отпуснат необходимите суми.

Източник: БТА