Да се изчаква прекалено дълго за покупка на имот не е добра стратегия. В един определен момент, кризата, която както дойде бързо и неочаквано, така може и да си отиде.

Тогава това, което съществува като избор на пазара, няма да е толкова разнообразно и цените е възможно да са значително по-високи, коментира в новото Colliers Студио имоти Мартин Гиков - Уникредит.

Когато цената на имотите вървеше нагоре, нямаше избор на добри имоти. В момента се появяват такива, допълни още Гиков.

Средната цена на жилище в центъра на София е 2100-2200 евро. За сравнение - в центъра на Букурещ и Литва, нивата са около 4 000 евро за кв. м. Има буфер за повишение на цените. Хората трябва да се информират и да не се осланят на слуховете, че кредитиране няма, а да се обръщат към консултантите.

Разбира се трябва да се има в предвид, че всяка една инвестиция преди да настъпи устойчив обрат в световната икономика крие риск в себе си, коментира още експертът.

Клиентите с кураж за такава инвестиция обаче, биха могли да направят сделката на живота си. Моментът за нея не е бил по-добър от десетилетия насам.

Достъпът до кредитиране съществува, макар и по-ограничен спрямо пет шест месеца. Разликата е, че липсват такива форми, като отчитане на неофициалните доходи, финансиране до 100% на покупки на зелено.

Банките се фокусират върху реалните доходи на потребителите. За хората е изключително важно да са уверени, че ще запазят работата си или ако я загубят, че ще могат да си намерят друга такава.

Банките финансират жилища във всички райони, но при тези с по-добро местоположение, рискът е по-малък и може да се разчита на по-добри параметри на кредитирането. Сега финансирането стига до 85% от оценката в Уникредит. Банката предлага още финансиране на имоти, които са на акт 14, но инвеститорът е финансиран от самата банката. Това намалява и опасенията на самия клиент за това дали обектът ще бъде завършен и то в срокове.

Финансирането не е спряло и според Иво Димитров, изпълнителен директор на FinCity. Има по-активни банки и такива с по-завишени условия, което ги прави по-трудно достъпни. Всяка банка прави оценка на риска, който може да поеме и настройва офертата си спрямо него.

При равни други условия, ако допреди година тричленно домакинство с осигурителен доход 850 лева, реален 1800 и недеклариран наем, можеше да получи 70-80 хил. евро, то същото към момента, при новите условия, може да получи не повече от 30 000 евро. За щастие, спад на цените на имотите в такива размери не може да има. От тук идва и основният проблем.

Наблюдавахме поетапно повишение на лихвите по ипотечните кредити. Пазарните лихвени нива са в диапазона между 9 и 15%, допълни Димитров.

Пазарната оценка на имота трябва да отразява както локацията, така и качеството. При ясни и твърдо установени параметри дълг-доход и собствено участие-външно финансиране нещата се случват.

Сега ли е моментът да получим финансиране?

Първите симптоми за възстановяване на световната икономика вече са налице, според Гиков. Това неминуемо би било съпътствано от сериозна инфлация. Покупката на имот в момента би предпазило спестяванията на хората в много голяма степен. Това може да се окаже и много печелившо решение за едно домакинство.

Банките не могат да се финансират директно с лихви при нива EUROBOR и затова понижението на този лихвен процент не се отразява пряко върху нивата на лихвите по кредитите.

Тези лихви са обвързани до голяма степен с кредитния рейтинг на страната. Банките получават средства от своите майки, като това става с добавка за риска от 5% в момента.

Това е абсолютният минимум, при който чуждестранните банки финансират своите външни такива. Като се добави и премията за риск, свързана с проекта и премията за ликвидност, се стига до една цена на ресурса, която е много близка с лихвите, които се предлагат по депозити в момента.

За съжаление, все още ликвидността и доверието между банките не е възстановено, макар и да е в такъв процес и поради тази причина банките, които нямат свои майки, нямат достъп до пазара на ценни книжа и са принудени да се финансират от спестяванията на гражданите. Това е причината за повишението на лихвите.

През април се забеляза оживление на пазара на кредитирането, респективно на сделките с недвижимите имоти, коментира Димитров.

Colliers Студио имоти е ексклузивна студио рубрика, в която ще се поставят актуални теми, които вълнуват широката публика. Рубриката ще дискутира въпроси свързани с кризата, с това какви са рисковете и как да ги намалим, какви са възможностите и как да се възползваме, ипотечно кредитиране и други източници на финансиране, въпроси с имотни измами, основни параметри, които да се имат в предвид, когато се търси жилище. Материалите са заснети със съдействието на Profit.bg.

Още: Colliers стартира нов сайт за жилищни имоти