Народното събрание прие на първо и второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО) по-рано днес, научи Profit.bg.

С промяната на практика се разширяват възможностите на пенсионните фондове за инвестиции в икономиката на страната и по специално, в различни по значимост дългосрочни и средносрочни инфраструктурни и инвестиционни проекти, което да бъде в интерес на осигурените в пенсионните фондове лица.

Член 176, ал. 1, в КСО, който засяга възможностите за инвестиране на средства на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, бе допълнен с нова т. 7. По този начин фондовете ще могат да инвестират и в „корпоративни облигации, издадени или гарантирани от банки с над 50 на сто държавно участие, получили разрешение за извършване на банкова дейност съгласно законодателството на Република България или друга държава членка, с цел финансиране на дългосрочни и средносрочни инфраструктурни и инвестиционни проекти, за които, в решението на общото събрание на акционерите и в предложението за сключване на облигационен заем, е поето задължение да се иска приемане и да бъдат приети за търговия на регулиран пазар в срок не по-дълъг от 6 месеца от издаването им"

Според приетия законопроект в частта за Ограниченията при инвестирането е направена следната промяна „Общата стойност на инвестициите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване във финансови инструменти, издадени от един емитент, с изключение на тези по чл. 176, ал. 1, т. 1, т. 7 (нова - бел. ред.) и 11 букви „а" и „в", не може да надвишава 5 на сто от активите на фонда, като общата стойност на инвестираните средства на фонда във финансови инструменти, издадени от един емитент и свързаните с него лица не може да надвишава 10 на сто от активите на фонда. Когато емитентът е банка, в ограничението по предходното изречение, се включват и банковите депозити на фонда в тази банка, форуърдните валутни договори, договорите за лихвен суап, репо сделките и обратните репо сделки с нея."

В чл. 178 се въвежда нова алинея 7, според която „не повече от 10 на сто от активите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат инвестирани в ценни книжа по чл. 176, ал. 1, т. 7".

*Очаквайте и коментар от Йордан Цонев, председател на Комисията по икономическа политика в НС, която вчера обсъжда цитираните по-горе промени