За изминалата година от критичните доклади на ЕК са направени съответните изводи и поуки, като основните са насочени към това, че България може да получава средства, само ако спазва реда и законите. Това заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева, която участва в работата на кръгла маса на тема "Изпълнение на проекти, финансирани от ЕС - престиж или необходимост". Форумът се организира от Института за управление на програми и проекти, Българската асоциация на микропредприятията и Фондацията за прозрачни регламенти.

По думите на вицепремиера, ако е имало проблеми, то те са се дължали или на по-занижения контрол на администрацията, или на непознаване на процедурите, но в същото време и на опити на бенефициенти да погазват процедурите. Тази година беше изключително възпитателна за всички нас, посочи Плугчиева.

Друг извод от изтеклата година е, че без информация и прозрачност на процеса е невъзможно да се върви напред, отбеляза Плугчиева. По думите й правораздавателната система е ключов момент в процеса, като там се отбелязва сериозен напредък. Българските институции разбраха и оцениха, че без взаимодействие и съвместни усилия не може да се върви напред, заяви Плугчиева.

Тя посочи, че въпреки напредъка има проблеми, които остават. Най-скандалните случаи, свързани със САПАРД, все още не са приключили в съда, въпреки че в Германия отдавна завършиха, коментира Плугчиева. Обществото очаква и държи да види края на всички тези процеси, добави вицепремиерът.

ЕК гледа на България комплексно, заяви Плугчиева и отбеляза, че и оценката е комплексна. Тя отново посочи, че моделът на управление на програмите трябва да бъде опростен и донякъде централизиран, за да може процесът да тече по-бързо. Това обаче не трябва да доведе до радикални промени на сегашната система и до спиране на използването на средствата, допълни вицепремиерът.

Тя каза, че е необходимо да се дадат пълномощия по места. Всичко се решава в София, а на областно и на общинско ниво никой реално няма възможност да участва в процеса, което прави лошо впечатление и се различаваме от всички други страни-членки, отбеляза Плугчиева. Трябва да се подпомагат общините при разработката на проекти и при реализацията им, смята вицепремиерът.

Според нея трябва да се прекрати порочната практика на кметовете, да вършат работата, а после да се търсят начини за отчитането й. Институциите трябва да работят по-активно с неправителствения сектор.

Утре трябва да бъде изпратен окончателният доклад по САПАРД в генералната дирекция "Земеделие", отбеляза вицепремиерът. По програма ИСПА има забавяне на изпълнението на отделни проекти. В края на 2010 година всички проекти по тази програма трябва да бъдат завършени - например депата за отпадъци, пречиствателни станции и пътни проекти.

В противен случай парите ще бъдат върнати в Брюксел. Няма място за отпускане, независимо от това дали идват ваканция, или избори, ангажиментите трябва да се изпълнят, заяви Плугчиева.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС