Мексиканските военноморски военни сили са конфискували повече от един тон кокаин скрит в замразени акули, информира Reuters. Мексиканските банди, занимаващи се с трафик на наркотици, са подложени на натиск от страна на военните в страната и стават все по-изобретателни в укриването на наркотици предназначени за САЩ.

Въоръжени и маскирани военноморски служители са разрязали повече от 20 трупа на акули натъпкани с пакети кокаин, след проверка на товарен кораб в южния мексикански щат Юкатан.

"Говорим за повече от един тон кокаин, който се намираше на кораба," казва командирът на военноморските сили Едуардо Вия, след като с помощта на рентгенови устройства и кучета наркотиците са открити. Хората, които са отговаряли за товара са заявили, че това е агент за консервиране на рибата, но военните впоследствие откриват, че става дума за кокаин.

Наркобандите стават все по-изобретателни при транспортирането на наркотици до САЩ, след като мексиканската армия влезе в битка с картелите пренасящи Южноамерикански наркотици на Север. Някои от методите включват запечатани бирени кутийки, религиозни статуи и мебели.

Президентът Фелипе Калдерон изпрати 45 000 войници из страната в опит да пречупи мощните картели занимаващи се с трафик на опиати. Трафикантите обаче са въоръжени с огромен арсенал от гранати и автоматични оръжия и все още не са победени, което притеснява Вашингтон, тъй като насилието се пренася и на американска територия в щати като Аризона.

От началото на годината в Мексико са загинали около 2 750 души вследствие на насилието около трафика на наркотици. Смъртността е подобна на 2008 г., когато в страната са били убити 6 300 души.

Ръководени от най-търсения човек в Мексико Хоакин "Шорти" Гузман, трафикантите от щата Синалоа водят борба за територия със своите конкуренти. Гузман иска да поеме контрола над Мексиканските и Централномаериканските пътища на трафика на дрога към САЩ.