Goldman Sachs планира днес да изплати обратно спасителните средствата получени от правителството, информира CNBC.

Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфийн вчера е изпратил писма до Сената и до шефовете на комисии в Камарата на представителите, които следят банковата индустрия, в които изтъква, че "от банката съжаляват, че са участвали в пазарната еуфория", но той е доволен от начина, по който компанията е управлявала риска, който е поела.

"Програмата на правителството е изиграла важна роля в стабилизирането на финансовата система", казва Бланкфийн, добавяйки, че "банката е благодарна за изключителните усилия на правителството."

Goldman Sachs получи 10 млрд. долара по програмата за спасяване на финансовата система (TARP).

Morgan Stanley също се очаква да започне да изплаща милиардите долари, получени от правителството днес, според източник, близък до финансовата институция.

Миналата седмица от Morgan Stanley обявиха, че са сред 10-те големи банки, които ще получат право да изплатят взетите назаем средства от държавата. Morgan Stanley получи 10 млрд. долара по програмата.

Резултатите от стрес тестовете, на които бяха подложени 19-те най-големи щатски банки, показаха, че Morgan Stanley трябва да набере още 1.8 млрд. долара капитал. Банката досега е набрала повече от 10 млрд. долара от продажбата на акции, дългови книжа и активи.

JPMorgan Chase и American Express също се очаква да започнат да възстановяват получените държавни средства днес, според публикация на Wall Street Journal от миналата седмица.

JPMorgan получи 25 млрд. долара по програмата, а American Express беше подпомогната с 3.4 млрд. долара.