Половината от жилищните проекти в западната част на румънската столица Букурещ в момента стоят замразени, пише Zf.ro.

Sunset Residences беше първият проект в района, по който бе спряна работата, а след това същото се случи и с Residence, Primavara Lujerului или Dimri Ghencea, сочат данните предоставени от строителните компании в района.

Цените на старите жилища в Драмул Табарей (Drumul Taberei) и Милитари (Militari) - два от най-големите жилищни района в Букурещ, паднаха под 1 000 евро за кв. м и в момента тристаен апартамент струва около 70 000 евро.

Негативният тренд относително бързо беше последван и от цените на новопостроените жилища в района, които започват от около 900 евро за кв. м за завършен апартамент. Въпреки ниските цени обаче, търсенето е слабо и купувачи няма.

Всичко това обърка плановете на много от строителните компании, които за закупили терени, на които имат намерение да строят хиляди жилища. За тези, които вече са започнали, единственото решение е да замразят проекта и да чакат бъдещо съживяване на пазара.

Много предприемачи се надяват новата програма на правителството наречена "Първо жилище" да увеличи продажбите, тъй като при сегашните условия на пазара за много купувачи е трудно да сключат договор за отпускане на ипотечен кредит.