Новите български евродепутати ще получават почти шест пъти по-големи заплати от своите предшественици, благодарение на новия статут на евродепутатите.

Те обаче няма да могат да се възползват от друго благо - допълнителна пенсия от хиляда и 300 евро. Още по темата от Милена Филчева.

Общо 478 от всички 785 депутати в ЕП се ползват от услугите на доброволния фонд. Това обяви британският вестник "Дейли телеграф". През 2007 г. депутатите гласуваха списъкът на хората във фонда да бъде секретен.

В списъка от 2007 г, публикуван от британски "think tank" (лобистки кръг) присъстват имената на четирима български депутати от БСП и Слави Бинев от "Атака".

Според други източници българските евродепутати в списъка са девет. Слави Бинев единствен потвърди участието си.

Парите във фонда се набират от два източника. Депутатът поема две трети от вноската или около хиляда и двеста евро месечно. Оставащото покрива парламентът.

Според критиците на системата излиза, че накрая всичко се поема от данъкоплатеца. Депутатите не само получават една трета от вноските си от парламента, но и отделят своята част от вноската от средствата които ЕП им отпуска за други разходи.

"За мене винаги е било по-важно да проверявам системата как работи", коментира Слави Бинев.

Информацията за фонда излезе на бял свят, след като стана ясно, че недалновидни инвестиционни и финансови операции „са изяли" между 300 и 112 милиона евро от фонда.

Почти половината от загубите са за инвестиции през люксембургски фонд, част от схемата, свързана с американския финансист Мадоф. 70-годишният бизнесмен е организатор на измама на стойност 50 милиарда долара, която анализаторите нарекоха „аферата на века".

Източник: bTV