Едно от най-важните неща при купуването на ново жилища е неговото местоположение.

Според агенция "Адрес" в кризата определено жилища се търсят в квартали с уредена инфраструктура и надежден транспорт, дори и извън топ центъра. Много сделки се сключват в Люлин, Младост, Дървеница, Стрелбище, Студентски Град, Дианабад, Бели Брези, Бъкстон и по-малко в райони, който нямат изградена инфраструктура. Постепенно се възвръща и търсенето в топ центъра на нива около 1000-1200 евро.

Най-търсените квартали в София в момента са Център, Лозенец, южните райони (Иван Вазов, Стрелбище, Бели брези, Хиподрума, Лагера) и Овча Купел, казаха от Явлена.

Забелязва се отлив от търсенето в Манастирски ливади и Слатина. Вследствие на пускането в експлоатация на метрото, се увеличи търсенето в Мусагеница, Младост 1 и останалите части на Младост, както и в другата посока - Разсадника, Света троица, Люлин 10.

Търсят се имоти основно в тухлени сгради и ЕПК. Има отлив от търсене на панелно строителство, поради което в кварталите, в които то преобладава, няма много запитвания. Това са Надежда, Обеля, Левски, Модерно предградие, Хаджи Димитър, както и панелното строителство в Люлин.

От Bulgarian Properties заявиха, че няма особено изменение в предпочитаните райони на София за покупка на жилище, но все пак, от началото на кризата е минала около половин година, в която е трудно да има значително пренастройване на предпочитанията, а и няма подобрения в градската среда за този кратък срок, които да оказват влияние. Най-силният фактор при избора на имоти е цената - клиентите търсят изгодни сделки.

Все още предпочитат южните и източните райони, но много от тях са склонни да разгледат и алтернативи, ако има оферти на изгодни цени.

Забелязва се известно оттегляне от центъра и предпочитане на затворени комплекси, където да има добра инфраструктура. Имотите в централните части държат високи цени в сравнение с тези, които предлагат кварталите извън центъра, дори и традиционно престижните райони, като Драгалевци и Бояна. Това е много силен стимул, който привлича интерес. Клиентите са станали и много взискателни относно качеството на проекта, строителството, удобствата в сградата - дали има портиер, асансьор и т.н.

По отношение на завършеност - ясна е тенденцията в предпочитане на завършените имоти пред покупката "на зелено". Особено от началото на кризата преобладава схващането, че покупката "на зелено" е рисково начинание.

Според Надежда Попова, брокер в агенция "ЕЛ ЕМ", най-предпочитаните кварталите остават югозападните, като повечето клиенти се ориентират към по-малките на площ жилища, а сделки в луксозния сегмент почти няма.

Още по темата: