Днес в Bloomberg се появи твърдение, че България в момента води неофициални преговори за заем от Международния валутен фонд (МВФ), които Фондът ще огласи вероятно след изборите на 5 юли.

„Българското правителство, което ще бъде избрано на 5 юли, ще поиска международна помощ, за да покрие част от краткосрочния си дълг", прогнозира главният икономист на Raiffeisen Zentralbank Петер Брезинчек, цитиран от агенция Bloomberg.

На 18 юни Борисов, чиято партия е сочена за евентуален победител на парламентарните избори, заяви, че България трябва незабавно да подпише споразумение с МВФ. Според Брезинчек в момента се водят неофициални преговори между страната и МВФ, като след избирането на ново правителство ще бъде оповестено официално, че България ще получи помощ от МВФ и ЕС.

Едва заглъхна дебатът трябва ли да има преразглеждане на бюджета и отново се актуализира този за споразумението с МВФ. Защо подобно споразумение се оказва такъв препъни-камък за управляващите и заложник на предизборната ситуация у нас?

„Управляващите в България казват, че страната няма нужда от заеми от МВФ, защото криза нямало. Бойко Борисов пък твърди, че България има нужда от помощ, защото кризата била налице. А според Иван Костов МВФ е отказал да одобри кредитна линия за България, защото правителството не приело условията на институцията. Очевидно в България опцията за заем от МВФ не е финансово-икономически, а политически въпрос", отбелязва сп. „Newsweek".

Припомняме, че по-рано въпросът за ново споразумение с МВФ раздвои и самите управляващи. Вицепремиерът Ивайло Калфин се обяви „за", предпазливо отбелязвайки, че икономическата конюнктура в страната остава добра, но подобно споразумение ще поддържа доверието в България, като покаже, че страната ни има и допълнителни ресурси освен собствени.

Той обаче беше оборен от премиера Станишев, който тогава за пореден път подчерта, „че страната е в добра кондиция" , че е готова да започне незабавни преговори с МВФ, ако това се наложи, но все пак това не се налага.

Румен Овчаров директно посочи причината за съпротивата на Коалицията: „Това означава България да признае, че е неплатежоспособна".

Предвид предизборната ситуация това е последното нещо, в което настоящите управляващи искат да бъдат заподозрени (особено предвид гордостта, с която изтъкват икономическата си политика) , докато опозицията прави всичко възможно да ни убеди, че ситуацията е именно такава.

По данни на Bloomberg големият чуждестранен дълг на страната се оценява на 107% от резервите й, които намаляха с 16% през втората половина на миналата година. Бюджетният излишък беше понижен с 83% за първите четири месеца на тази година до 352 млн. лв. (249 млн. долара) и вероятно ще бъде изразходен до края на годината, съобщава агенцията.

Миналата седмица министерството на финансите съобщи, че правителството е намалило външния дълг на страната със 17 млн. евро и 184.2 млн. долара чрез обратно изкупуване на глобални облигации на страната в евро и щатски долари.

Официалните данни показват, че в изпълнението на бюджета към края на май има изоставане с около 6% от приходите в сравнение с май миналата година. В края на май разходите възлизат на 34.4%.от годишните разчети, за сравнение за същия период на миналата година са били 33.3%.Излишъкът възлиза на около 500 млн. лв., а дефицитът е намалял със 100 млн. лв.

Остава само да припомним казаното от Георги Ангелов, главен икономист "Отворено Общество", в интервю за Profit.bg., че в официалните програми на нито една партия не е предвиден дефицит.

Така че за пореден път трябва да изчакаме изборите и сформирането на ново правителство, за да проследим дали и как ще бъде преразгледан бюджетът и дали наистина ще има споразумение с МВФ или всичко това е било просто предизборен ход.