Юли месец поставя началото на активния летен отпускарски сезон - време, планирано отдавна или пък в последния момент, но в повечето случаи свързано с пътуване. Покрай еуфорията от предстоящите емоции понякога забравяме за онази подробност, която може да ни спести много главоболия - застраховката.

Ако планирате почивката си чрез туристическа агенция, специалистите в бранша ще ви предложат такава застраховка, която задължително е включена в почивния пакет. Така и вие сте защитени, и компанията има спокойствие за клиентите си.

Туристи извън България

Aко сте решили да откриете света сами и да подишате чуждестранен въздух, трябва да знаете, че освен дрехи, пари и фотоапарат или камера, е добре да сложите в чантата и застраховка "Помощ при пътуване в чужбина".

Често клиентите, които пътуват в страни от ЕС, питат защо да сключват такава застраховка, след като имат Европейска здравна карта. Отговорът на застрахователите е, че застраховката не поставя ограничения за статута на здравните заведения, в които се предоставят услугите. За разлика от застраховката, европейската здравна карта може да бъде ползвана само за услуги, извършени от медицински заведения или лекари, финансирани от обществени здравноосигурителни институции в страната, които имат договор с България за предоставянето на тази помощ.

Нерядко в големите туристически области, морски и планински курорти на страните от ЕС мрежата от здравни заведения и кабинети са необвързани със здравноосигурителните институции. Не на последно място, при ползването на здравната карта пациентът е длъжен да плати за оказаната му услуга и да се надява, че в България ще му бъдат възстановени парите за всички манипулации при престоя му в чужбина. Ако обаче е застрахован, пациентът не плаща нищо, защото асистиращата компания заплаща за оказаната му медицинска помощ.

Застраховката "Помощ при пътуване в чужбина" може да се сключи от български и чужди граждани и важи за чужбина. Целта на полицата е да осигури денонощна медицинска помощ и транспорт, ако претърпите злополука или внезапно се разболеете извън България. Това означава, че тя не покрива събития на територията на България, а за чужденците - и на територията на страната, чиито граждани са.

В зависимост от застрахователното дружество, в което сте сключили полицата, се определя и специализираната асистанс компания, която ще ви се притече на помощ извън границите на България. Обикновено това са Eurocross, АХА Assistance, Coris, Inter Partner Assistance и др.

Полицата може да се сключи за минимален срок 3 дни. При някои дружества максималният срок е 90 дни, а при други - 1 година.

Застраховката е подходяща както за деца, така и за възрастни, като минималната възраст на застрахования трябва да е 1 година, максималната - до 70-75 години при различните дружества. Някои дружества предлагат по-ниска премия за деца до определена възраст.

Условие за сключването на застраховката е също и доброто общо здравословно състояние на застрахования. Това означава, че полицата не покрива очаквани събития, като например раждане, аборт или пък стари заболявания.

3астрахователят не поема отгoворност и по претенции от застраховани лица, които се занимават с опасни спортове (конни състезания, лов, алпинизъм или планинско катерене, пeщернячество, парашутизъм, гмуркане, състезания от всякакъв вид и всички професионални спортове, както и всякакви високо рискови начинания и дейности). Не се покриват и рискове при пътувания, предприети в страни, където има война.

Премията по застраховката се плаща еднократно, като няма опция за разсрочено плащане.

Премията се тарифира в зависимост от региона на пътуване - Европейския съюз или света, периода, лимитите на отговорност, както и избраните покрития.

Минималният лимит на отговорност в различните компании е 2 000-4 000 евро, а максималният - 50-75 хил. евро.

Основните покрити рискове са: злополука или внезапно заболяване, спешно зъболечение до определен лимит, както и настаняване в болница при необходимост или репатриране до България, включително и със санитарен самолет; репатриране на тленни останки в случай на смърт; спасителни разноски; трайна загуба на трудоспособност в резултат на злополука с лимит; предаване на съобщения; доставка на необходими медикаменти.

Важни покрития са загубата на багаж с лимит на отговорност, кражба чрез взлом, както и гражданска отговорност срещу трети лица с лимит на отговорност. Покриват се и разходи, свързани с отлагане, удължаване или съкращаване на пътуването или престоя.

В случай, че застрахованият е подведен под отговорност за причинена вреда на трети лица или при непреднамерено нарушение и незачитане на законите на съответната страна, компаниите предлагат правна помощ. Някои дружества осигуряват само имена и адреси на адвокати или кантори и организират защитата, а други плащат до определен лимит самата адвокатска защита.

Как изглежда застрахователната премия в цифри?

Ако клиент пътува за 14 дни в страна от ЕС и ползва всички покрити рискове при лимит на отговорност между 15 хил. и 20 хил. евро, би платил премия в размер на 10-14 евро. Ако при същите условия пътува в страна извън ЕС, би платил премия около 18 евро.

Дружествата предлагат и различни отстъпки от обявените цени: когато пътуват повече хора в група, когато има деца или когато клиентите имат сключени и други застраховки в съответната компания.

Когато клиент пътува често зад граница в рамките на календарна година, ползва програма за често пътуващи лица в чужбина (т.нар. multitrip застраховка). Повече от ясно е, че макар и незадължителна, застраховката "Помощ при пътуване в чужбина", трябва да бъде неотменна част от нашето организиране на почивката.

Туристи в България

Ако сте решили да се отдадете на почивка в родните предели и сами подготвяте заминаването си, можете да изберете подходящата за вас застраховка.

Един от полезните отпускарски продукти е "Злополука на туристи и гости при престоя им в туристически обект". Застрахователният договор обезпечава здравето и имуществото на туристи, отседнали в хотели, мотели, частни квартири, бунгала или хижи. Покритието по полицата е валидно само за територията на България. Макар че застраховката е предназначена и за българи, и за чужденци, туристите от други държави рядко я сключват, тъй като имат лични застраховки срещу злополука, сключени с компаниите в родните им страни.

"Туристическата застраховка" може да бъде сключена както от собствениците на хотели в полза на техните клиенти, така и от индивидуални туристи, затова, преди да си купите полица, поинтересувайте се при резервацията на почивката дали в цената на нощувките е включена въпросната застраховка. Ако собственикът на туристическият обект не ви е застраховал, не се скъпете и се застраховайте.

Основните рискове, които покрива полицата, са: трайна загуба от трудоспособност в резултат от злополука; смърт в резултат от злополука. Допълнителни покрития са: медицински разноски и спасителни разноски и разходи за репатриране; кражба и повреда на личен багаж и пари; кражба чрез взлом на личен багаж или въоръжен грабеж на личен багаж, за какъвто се смятат лични вещи и предмети, донесени за престоя, вкл. и придобити в България; отмяна на пътуването или съкращаване на срока на престоя; закъснение при пристигането; неосъществено пътуване; правни разноски.

Добра опция е и покритието "Гражданска отговорност за нанесени вреди на трети лица". Това означава, че ако повредите или унищожите по невнимание нещо в хотел, няма да вадите пари от джоба си. За инцидента хотелиерът получава обезщетение или от компанията, с която работи, или от застрахователя на летовника.

Има допълнително покритие (при някои дружества е отделна застраховка) за лицата, които наемат съоръжения, пособия и екипировка, собственост на (или стопанисвана от) туристическите обекти, както и за посетители на увеселителни паркове, изложбени и конферентни зали, театрални и кино- салони.

Как изглежда застрахователната премия в цифри?

Повече от символично. Обикновено премията е по-евтина от бирата на капанчетата на морския бряг. Цената на полицата за 1 човек варира между 2-4 лв. за десет дни.

За хората, които обичат екстремните изживявания, също има застрахователни продукти. Полицата "Злополука на спортисти" се предлага както на състезатели, така и на лица, активно практикуващи спортна дейност на аматьорски начала. Полицата може да е индивидуална и е насочена към клиенти на възраст между 16 и 70 години.

Срокът на застраховката е 1 година, но може да се сключи и за определено време, като в този случай се прилага краткосрочна тарифа. Застраховката е категоризирана в 5 рискови класа според практикувания спорт и оценката на риска - колкото по-висок е рискът, толкова по-високи са премиите.

Компаниите застраховат и клиенти в най-рисковите занимания - екстремните: алпинизъм, парапланеризъм, парашутизъм, рафтинг, пещерно дело, скално катерене, автомобилизъм, мотоциклетизъм, скокове с въже, паркур и др. Основното покритие включва смърт при злополука, трайно намалена работоспособност и временна неработоспособност в резултат на злополука.

Допълнително към покритието могат да се включат и други рискове: медицински разходи, покриващи разходите за амбулаторно лечение, за лекарства, разходи за болничен престой. Допълнителните рискове се предлагат и със самоучастие от 5 или 10%, като в този случай премията е по-малка.

Как изглежда застрахователната премия в цифри?

При индивидуален договор за 2 000 лева с пълно покритие, например, застрахованият плаща около 50 лева.

За онези, които обичат планината и през лятото, добра опция е т.нар. "Планинска застраховка". Тя е предназначена за туристи и планинари и се предлага в различни опции - индивидуално, семейно или групово. Може да бъде сключена за срок от 1 ден до 12 месеца. Лимитът на отговорност може да варира между 500 и 5000 лева или евро.

Основното покритие предвижда спасителни и медицински разходи в резултат на злополука с избран от клиента лимит на покритие, до размера на който се възстановяват извършените разходи. Според желанията на клиента основното покритие може да се комбинира и разшири с допълнителните рискове: смърт, трайно намалена работоспособност и временна неработоспособност от злополука.

Как изглежда застрахователната премия в цифри?

Средно една планинска застраховка струва от 2-3 лева за три дни, 5 лв.- за седмица, 10 лв. - за 14 дни, до около 20-25 лева за година. Срещу тази сума застрахованият ползва всички услуги на Планинската спасителна служба, без да извади и лев от джоба си, ако се случи инцидент или нещастие. За сравнение, ако сте без полица, само първичната медицинска помощ в спасителен пост или база на ПСС струва 30 лв. Нещастен случай в планината е на стойност 557 лв., а акциите за търсене излизат 724 лв.

Покритието обхваща всички етапи на помощ и съдействие при злополуки или остри заболявания на туристите и предоставя помощ както на мястото на събитието, така и в специализираните лечебни заведения в страната.

Застраховката може да бъде направена както в клоновете на застрахователните компании в цялата страна, така и във всички бази на ПСС, а и в по-големите планински центрове. Полица може да се купи дори и в някои подстъпи на планините. Повечето дружества правят отстъпка от застрахователната премия с 20% до 30% при застраховане на група лица.

Разбира се, през времето, когато сте в отпуска и почивате блажено на море или планина, у нас или някъде на екзотично място, трябва да сте спокойни и за това, че когато се приберете в къщи, ще намерите дома си така, както сте го оставили. Застрахователите могат да се погрижат и за вашето спокойствие и домашен уют. Но това вече е друга тема...

Източник: insurance.bg