Ако сте продали имот в родния си град преди година или на върха на цените, може би стоите върху прилична сума пари, която е блокирана в банков депозит с лихва от 9% годишно и се чудите, кога е моментът да си купите имот в големия град.

Ако не сте от този тип хора или нямате спестени поне една трета от стойността на жилището, необходимо за текущите ви нужди, определено няма смисъл да си блъскате главата. Същото важи и в случай, че не отговаряте на завишените банкови условия за отпускане на кредит. Проверете дали се класирате, още преди да започнете да си избирате жилище.

Да кажем, че имате 30 000 евро от продажбата на активи. Дали моментът е добър за покупка на имот?

Една от логиките на търговия на финансовите пазари е „купувай при слухове, продавай при новини", а според друга - „пазарът се обръща, когато всички повярват, че нещо ще се случи". Това би могло да се приложи и върху пазара на недвижими имоти.

Слуховете в случая са, че кризата тепърва започва и ще е много тежка. Резултатът от това - много оферти, даващи възможност за избор, опции за договаряне, според някои специалисти замразените сделки на пазара на имоти правят така, че продажби се договарят с до 20% под обявената за продажба цена, липса на комисиони за купувачите и т.н.

Тоест, в момента сме в пазар на купувачите и те могат да се възползват от това с пълна сила. Разбира се, винаги в нас остава въпросът, дали сега е дъното на цените на имотите. Според анкета на Profit.bg, отговорът е „Не", а това е и симптома за краен песимизъм.

Според 67% от участвалите в анкетата на Profit.bg с въпрос „Добър ли е моментът за покупка на жилище?", отговорът е „Не, защото цените ще падат още".

Още 9% са отговорили, че близките две три години, моментът няма да е подходящ, с което процентът на песимистите възлиза на 76% - една стойност, която отдавна не сме виждали, като единодушност.

Според 13% моментът за покупка е подходящ, защото има много предложения на пазара, докато 6.3% мислят, че дъното при цените е достигнато.

Всъщност, моментът с дъното на цените не е актуален, защото всички (инвестирали на борсата) знаем, че е чист късмет дъната да се уловят.

Да кажем, че в момента положителните неща за покупка на жилище преобладават над страховете ни за по-нататъшна драстична обезценка на жилищата. С покупката на имот пестим от наем, който за достатъчно дълъг период от време ще ни компенсира разликата в цената, дори и цените на имотите да продължат да падат при по-дълга криза.

За тези, които са решили трайно да изчакат и да видят какво ще се случи, можем да дадем следния съвет. Последният влак, който не бива да изтървате е когато лихвите по депозитите започнат да бъдат понижавани. Това ще е сигурен знак за подобряване на междубанковата ликвидност и намаляване на рисковете свързани със страната ни, основа на високите лихви, както по кредити, така и по депозити.

Намаляването на лихвите от една страна ще направи така, че да печелите по-малко от блокираните ви средства, а от друга страна ще е ясен признак за разсейване на тъмните облаци над икономиката ни.

Това най-вероятно ще е период следван от признаци за възстановяване на икономиката, от там на инфлация, която най-силно ще се усети при цените на жилищата по няколко направления.

Първо, ще има бързо отдръпване на спекулативните продавачи в очакване на по-добри цени и второ, нямате да имате възможност за договаряне на добри отстъпки (може би дори никакви).

Следва повишаване на кредитната активност и включване на пазара и на купувачи, които в момента ги няма, поради това, че нямат възможност за достъп до кредити.

Ето и няколко причини, давани от специалистите по недвижими имоти защо е добър моментът за покупка на имот. Имотите не могат да падат под своята себестойност и това е една от причините, за да не поевтиняват повече, според Васил Шопов, собственик на строителна компания.

На второ място, макар и при затегнати условия, в последните два месеца има оживление на кредитния пазар. Трето, каквито и цени да се обявяват, в крайна сметка, в основните градове и столицата, те ще са ниски в сравнение с тези от Източна Европа, включително и по отношение на Балканите.

На следващо място, населението разполага с между 3 и 4 млрд. евро спестявания, които няма как непрекъснато да стоят пасивни.

Данъчната ставката от 10% ни прави шампиони в Европа и изключително привлекателни за инвеститорите. Съживяване на пазара отчитат всички, особено през май, като то се наблюдава от април.

Понижение от 20-30% в определени сегменти не е показателно. Качествените жилища с добра инфраструктура не поевтиняват.

И на последно място, трябва да се има предвид, че след криза, обикновено има тежка инфлация. Инвестицията в имотния пазар е най-сигурната гаранция за съхранение на спестяванията на хората. Пазарът се влияе изключително от психологическите ефекти. Очакват се положителни сигнали.

Още по темата: