Световната финансова криза удари страните от Източна Европа много по-силно, отколкото можеше да се предполага по-рано. В момента най-малко десет източноевропейски страни водят преговори с Международния валутен фонд за получаване от него на милиардни кредити, твърди германското издание Handelsblatt.

"Решенията относно постъпващите заявки с молби за отпускане на финансова помощ ще се вземат с максимално бърза скорост", заявиха за Handelsblatt близки до МВФ източници. Във връзка със задълбочаването на икономическата криза, повечето членове на ръководството на МВФ са за удовлетворяване на молбите за оказване на финансова помощ.

Сред страните, които са се обърнали за финансова подкрепа към МВФ за пръв път, са България, Хърватия и Македония. Освен това, за ускорено отпускане или увеличаване на размера на помощта от фонда се надяват Украйна, Сърбия, Румъния, Беларус и Латвия. Унгария все още не е взела решение, дали се нуждае от по-голямо количество пари от МВФ. Молбата на Босна МВФ току-що удовлетвори.

По данни на инсайдери, решенията по постъпващите молби и за осъществяването на плащанията се взимат, като правило в течение на седмица. Проблеми за момента са възникнали единствено с допълнителната молба от Латвия. В този случай не се очаква бързо решение по въпроса, отбелязват източници.

На Босна е обещан ограничен времеви кредит в размер на 1.13 млрд. евро. Около 203 млн. евро МВФ ще изплати веднага, а дали Босна ще получи останалата част от кредита ще зависи от това, доколко успешно тази страна ще осъществява обявените от нея икономически и конюнктурни програми. Техният ход МВФ възнамерява да проверява на всяко тримесечие.

Новото правителство на България, според съобщения на медиите, желае колкото е възможно по-скоро да започне преговори за получаването на stand-by кредит, за да стабилизира своя обвързан с еврото лев, който е заплашен от девалвация. Но експертите в София смятат, че тези преговори не могат да започнат по-рано от края на септември.

Източник: БГНЕС

Още по темата: