Fitch Ratings препоръча вчера на избраното дясноцентристко правителство на България да обвърже икономическата си стратегия с рисковете пред българската икономика и профила на държавния рейтинг, информират от Fitch. Дългосрочният рейтинг на страната в чужда валута е „BBB-", a този в местна валута е „BBB". От агенцията припомнят, че перспективите пред IDR бяха преразгледани от „Стабилна" на „Негативна" в края на април.

„Новото правителство на България се изправя пред неприветлива икономическа обстановка, в условията на натрупан през миналата година дефицит по текущата сметка и задълбочаваща се рецесия в света", заяви Андрю Колкуън, директор на Fitch's Sovereigns Group. Според него с намаляващите валутни резерви на страната, една надеждна икономическа програма, обвързана със споразумение с МВФ, ако е необходимо, би подкрепила суверенния кредитен рейтинг.

Парламентарните избори в България бяха спечелени дясноцентриската партия ГЕРБ с лидер Бойко Борисов с 40% от подадените гласове. От агенцията прогнозират коалиционно правителство, оглавявано от Бойко Борисов. Според Fitch българската икономика ще се свие с 5.5% през 2009 г., при понижение от 3.5% на годишна база за първо тримесечие на 2009 г., което е рязко забавяне след ръста от 6.1% за 2008 г.

Икономиката ще е ударена от рецесията в основните търговски партньори на България в еврозоната и от забавянето на кредитирането, след като чуждите банки - майки, доминиращи в сектора, обуздаха експозициите си в страната.

Докато дефицитyt по текущата сметка на България се свива в резултат на забавянето на икономиката, потокът на чужди капитали пресъхна рязко, а валутните резерви на страната се стопяват. Търговският дефицит достигна 2.4 млрд. евро до май 2009 г., при 3.9 млрд. евро година по-рано. Но притокът на капитали намалява до нетно 0.3 млрд. евро към април 2009 г., спрямо 3.8 млрд. евро за същия период на 2008 г., преките чуждестранни инвестиции са с 1 млрд. по-малко.

Резервите на България се стопяват с 20% до 11.8 млрд. евро в края на май, спрямо върха през септември 2008 г. (частично заради промените в банковия регулаторен режим). Продължаването на тенденцията засилва риска пред валутния борд на България при обвързан курс на лева с еврото от 1.9558.

Всяка девалвация би довела до сериозни разходи за България, поради „европеизирането" на икономиката й - близо 57% от дълговете са деноминирани в чужда валута (предимно в евро), по данни към края на май. Според Fitch стабилността на валутния борд е важна за икономическата стабилност на България и суверенния й рейтинг.

Бойко Борисов и Симеон Дянков, икономист от Световната банка и евентуален финансов министър, тепърва трябва да хвърлят повече яснота върху стратегията за икономическа политика отвъд волята за орязване на публичните разходи за балансиране на бюджета, с възможно споразумение с МВФ в началото на 2010 г., ако такова е необходимо.

От агенцията вярват, че МВФ би могъл да подсили валутния борд в България, ще намали силата на макроикономическото приспособяване, което ще подкрепи рейтингите, въпреки че агенцията би искала да оцени детайлите по програмата.