Руският "Атомстройекспорт", който спечели търга за строителството на АЕЦ "Белене", е убеден в подкрепата на новото българско правителство за този проект, се казва в изявление на компанията, цитирано от РИА Новости.

Новото българско правителство трябва да бъде съставено на 27 юли, а на 14 юли лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов ще получи мандат за съставянето му. По-рано беше съобщено, че след победата на изборите Борисов е изпратил писмо до правителството на Сергей Станишев с искане да се прекратят всички големи енергийни сделки, включително и АЕЦ "Белене".

"От "Атомстройекспорт" са убедени, че новото правителство на България, всестранно проучвайки икономическите, техническите и финансови аспекти на строителството на АЕЦ "Белене", ще окаже подкрепа за по-нататъшното реализиране на този перспективен проект", се казва ви изявлението на руската компания.

В него се отбелязва, че на 12 юли Борисов в интервю за българската Нова телевизия вече е заявил, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена.

Търгът за централата беше обявен през 2005 г., а на 18 януари 2008 г. беше подписан договор за изграждането й между "Атомстройекспорт" и НЕК.

Цената на АЕЦ "Белене" е почти 4 млрд. евро. Това е руско-европейски проект, в който освен руския гигант участват и неговите партньори - френската "Арева" и германската "Сименс".

Източник: БГНЕС