"Страната ни е поела ангажимент в преговорния процес при затварянето на главата в края на предишния мандат на днешната дата да бъдат закрити общинските регионални депа. И в страната са определени 55 регионални депа, които да поемат отпадъците именно на този принцип да бъдат предварително третирани, т.е. да се сепарират отпадъците. Румъния, която е водела паралелно (...) преговорния процес, защото заедно ние станахме членове на ЕС, има преходен период до 2014 г.

За съжаление ние сме изпуснали този шанс да отстоим нашите интереси. Първо, защото е необходим огромен финансов ресурс, за да бъдат изпълнени тези ангажименти. И второ, е необходимо и технологично време", коментира тазти сутрин пред бТВ министърът на околната среда и водите в оставка Джевдет Чакъров.

С това той коментира подготвени ли са държавата и общините за великото преселение на боклуците, което би трябвало да започне от днес .

115 депа се намират в райони, където няма изградени регионални депа, 30 са построени, следващите ще бъдат построени. След обстоен преглед от страна на регионалните структури 60 са идентифицирани и са доказани като нискорискови. Т.е. третирането и обезвреждането на отпадъците в тях ще става отново абсолютно законосъобразно и тези още 60 депа ще бъдат експлоатирани до построяването на регионалните депа.

„Министерството на околната среда и водите е действало не прибързано, а твърде бавно с решаването на проблема за закриване на сметища и извозването на боклуците към други райони," заяви кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, като представител на Националното сдружение на общините. Той посочи, че проблемът е заложен още в преговорния процес, като припомни, че Румъния е договорила по-дълъг срок за използването на старите си депа за отпадъци до 2014 година.

България необосновано е поела ангажимент за закриване на депата от 16 юли при положение, че те са годни за използване до 2012 година. Държавата трябва да дофинансира общините за разходите за извозването на боклука, каза още Минчо Казанджиев

"Остават 60 депа, които ще могат да работят, ниско рискови и средно рискови депа, и това е глътка въздух за всички наши общини. Съвсем малка част от отпадъците и то от най-рисковите общини ще бъдат извозвани. Цената на такса „Смет" уверявам ви, ще бъде драстично увеличена особено за общините, които ще извозват до по-далечни и аз искам нашите съграждани, българските граждани да знаят това," подчерта Казанджиев.

„От година е ясно, че на 16 юли трябваше да бъдат затворени 76 общински депа за боклук", заяви при влизането си в сградата на МС министърът по европейските въпроси Гергана Паси, цитирана от БГНЕС.-Внесох доклад в началото на годината, с който предупреждавах, че по това време трябва да очакваме падежа на едно от задълженията си. Министерството на околната среда взима всички мерки, важно е общините да свършат своята отговорност", каза министърът в оставка Паси.

Кога Еврокомисията ще реши да започне наказателна процедура е въпрос на преценка, която тя ще направи, допълни тя и препоръча коментарите да бъдат насочени към екоминистерството.

Днес трябва да бъдат закрити 76 общински депа, които не отговарят на изискванията на ЕС, припомня агенцията. По този начин някои селища трябваше да превозват боклука си с километри до регламентираните сметища. Самите сметища, обаче, не са разчетени за толкова много потребители. В общинските бюджети няма предвидени средства за разхождане на отпадъците, алармира столичният кмет във вторник след проведените консултации с президента Георги Първанов за съставяне на ново правителство.

Държавното управление е поело ангажимент в изпълнение на изискванията на Европейската директива за управление на отпадъците да организира третирането на битовите отпадъци в съответствие с всички европейски екологични изисквания.

Според поетите задължения трябваше да бъде изградена система от 55 регионални депа, които да поемат отпадъците от всички населени места в страната, но готови са само 30 регионални депа, които отговарят на критериите на ЕС. 60 общински т.нар. нискорискови депа за отпадъци, които са в райони без регионални депа, ще останат да действат временно след 16 юли, до изграждането на новите системи.