Депутатите ще получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор. Това гласуваха народните представители, които окончателно приеха правилника за организацията и дейността на Народното събрание /НС/.

Заплатата им ще се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечното възнаграждение за последния месец от предходното тримесечие.

Председателят на парламента ще получава с 55 на сто повече от основната заплата на депутат, заместниците му - с 45 процента, а председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи - 35 на сто върху основното възнаграждение.

Ако депутат заема повече от една ръководна длъжност, ще взима само по-високото възнаграждение.

Според правилника народният представител, като такъв, не може да получава подаръци на стойност над една пета от основната му месечна заплата.

При неоправдано отсъствие от пленарно заседание всеки депутат ще бъде глобяван със сума, равна на дневната му надница за заседанието. Ако народният представител не присъства без уважителна причина на три поредни или общо на пет пленарни заседания в месеца, ще му бъдат удържани две трети от месечното възнаграждение.

Според новите правила всеки месец на интернет-страницата на парламента ще бъде помествана информация за неоправданите месечни отсъствия от пленарни заседания и от заседания на парламентарните комисии. Данните ще бъдат публикувани не по-късно от седем дни след края на месеца, за който се отнасят.

От заседание може да бъде отстраняван народен избраник, който оскърбява парламента или държавния глава, призовава към насилие или повторно е гласувал с чужда карта.

Санкцията може да бъде приложена за не повече от три заседания. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че предстои да бъдат предложени промени в правилника на парламента, с които се изменят две от вече гласуваните комисии.

Така, по думите му, ще има съответствие със структурата на кабинета. По тази причина комисията по икономическа политика и високи технологии трябва да стане по икономическа политика и енергетика, а комисията по енергетика, транспорт и съобщения да стане по транспорт, високи технологии и съобщения, посочи Цветанов.

Източник; БНР