Със 162 гласа „За", 77 „Против" и 1 глас „Въздържал се" народните представители от 41-ото Народно събрание подкрепиха Бойко Борисов и предложеният от него кабинет. Това се случи преди броени минути в пленарната зала на НС.

Новият министър председател на България Бойко Борисов и членовете на кабинета положиха официална клетва.

Новото правителство ще се състои от 16 министерства, като отпадат Министерството на държавната администрация и административната реформа и Министерството на извънредните ситуации. Закриват се постовете на вицепремиера по европейските фондове и на министъра по европейските въпроси. В същото време Божидар Димитров ще бъде министър без портфейл на българите в чужбина.

Създава се и Министерство на физическата култура и спорта, начело със Свилен Нейков, треньора по гребане и съпруг на олимпийската шампионка Румяна Нейкова. В новото правителството ще има двама вицепремиери Цветан Цветанов, който ще е и министър на вътрешните работи и Симеон Дянков, министър на финансите.

Министър на образованието, науката и младежта ще бъде Йорданка Фандъкова, досегашен зам. кмет по образование и култура в столицата, на външните работи - Румяна Желева, която беше избрана за евродепутат от ГЕРБ, на отбраната - Николай Младенов, на правосъдието - Маргарита Попова, говорител на главния прокурор, на труда и социалната политика - Тотю Младенов, бивш синдикалист и кмет на Враца, на здравеопазването - детският хирург д-р Божидар Нанев, досегашен председател на БЛС, на културата скулпторът Вежди Рашидов, на земеделието Мирослав Найденов.

Росен Плевнелиев ще бъде министър на регионалното развитие, на транспорта Александър Цветков, досегашен зам. кмет по транспорта в София, на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков, досегашен висш мениджър в ЕVN, на екологията - Нона Караджова.

Да припомним, че народните представители от Коалиция за България и ДПС се обявиха категорично против кабинета на Бойко Борисов. Новият премиер на България получи подкрепа от народните представители от Синята Коалиция, РЗС и Атака.

Предстои церемонията по официалното встъпване на новото правителство в длъжност. Церемонията по приемственост в изпълнителната власт ще се проведе в Гранитна зала в Министерския съвет.

Очаквайте видео материал от официалното встъпване в длъжност на новия финансов министър Симеон Дянков.