След високата оценка, която България получи в Брюксел относно напредъка по въпроса за столичния боклук, ще бъде предложено на Колегиума на комисарите, предвиден за 1 октомври т.г., въпросът да бъде решен в положителна посока за България, което означава, че е силно вероятно съдебното дело да бъде отложено за определен период от време, в който въпросът да бъде окончателно решен, съобщава Министерството на околната среда и водите.

Изграждането на завод за отпадъци на София категорично ще бъде финансирано. Беше подчертан фактът, че едно от първите постановления, което правителството прие, е за финансово осигуряване на цялата система за третиране на отпадъците в страната.

С представителите на администрацията в Брюксел бяха коментирани предприсъединителните фондове ИСПА и оперативната програма „Околна среда". Беше заявено, че европейските и националните финансови ресурси ще се концентрират за постигане на най-приоритетните за България цели - изграждане на регионалните системи за отпадъци и големите пречиствателни станции за отпадъчни води.

„Беше заявен анализът, който ние в момента задълбочено правим по отношение на рисковите по ИСПА проекти. Имаме увереността, че след като представим този анализ до края на месец септември, ще вземем най-добрите решения съвместно с нашите партньори. А по отношение на сроковете, вярваме, че ще имаме удължението и ще можем да оползотворим почти максималния процент от средства по ИСПА", посочва министър Караджова.

Няма да бъдат замразявани или пренасочвани към други страни средства по Оперативна програма „Околна среда". „За нашите партньори от ЕК е важно ние да изразходим средствата за полезни проекти. Ние вече правим това. В момента разработваме много подробни планове с ясни критерии, правила и процедури, което беше изключително високо оценено от комисията и няма никакъв риск за спиране на оперативна програма „Околна среда", категорична е министър Караджова:

„Основната цел на срещата беше да влезем в активен диалог с нашите партньори от ЕК и да покажем добра воля за разумно оползотворяване на средствата, насочени за България. За мен всъщност това беше и най-важната цел на посещението в Брюксел. От една пълна затвореност към нашите партньори от ЕК да минем към откритост, към предвидимост на нашите действия. Ние не желаем да крием проблемите, а да ги поставим открито на масата, да покажем какво сме започнали да предприемаме и да получим увереността и подкрепата, че вървим в правилна посока. Това беше потвърдено и смятам, че е най-големият успех от визитата", обобщава министърът на околната среда и водите.