Повечето заплати в частния сектор ще запазят сегашните си нива, въпреки че те растат в по-висока степен, отколкото производителността на труда. Това заявиха представители на най-големите работодателски организации у нас: Българската търговскопромишлена палата(БТПП), Българската стопанска камара(БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), на среща с депутати от ПГ на Коалиция за България днес в парламента.

Според тях дори ще има леко увеличение, около 6 % за заплатите в отделни браншове и на отделни категории работници и служители. Успоредно с това продължава недостига на квалифицирани специалисти, казаха те.

Ефектите от кризата предстоят, те неминуемо ще се отразят на безработицата, но нас ни интересува, да бъдат запазени работните места, заявиха работодателите.

Общият обем на невъзстановените средства на бизнеса от страна на държавата е за около 500 млн.лв., а до този момент само от НАПИ дължат около 140 млн.лв.

Не се изпълнява приходната част на бюджета, но единстеното перо, по което има завишение са таксите и глобите към бизнеса, заяви Камен Колев от Българската стопанска камара.

Бившият премиер и настоящ депутат от КБ Сергей Станишев заяви, че е песимистично настроен и прехвърли темата към работата на НС, за което изказа категорично мнение, че то практически не функционира.

Според него въпроси, които изискват законодателни промени, а не пари, не се решават. Хубаво е, че управляващите се занимават с проверка на предишния кабинет, но няма антикризисен план и затова съм песимист, заключи той.

Източник: БГНЕС