Строителната индустрия на България още от края на миналата година прилага антикризисни мерки, но усещането за бърз изход на бранша от тежката ситуация няма да се случи. Това коментира във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

По думите му в резултат на предприетите мерки заетите в строителния бранш в страната към момента са намалели до 202 000 души, спрени са инвестициите и закупуването на нова техника, което създава проблеми на лизинговите компании, драматично се е увеличила междуфирмената задлъжнялост.

Тези проблеми са много сериозни, защото 2010 г. ще бъде много тежка както за бюджета, така и за икономиката на страната като цяло.

Очакват ни между шест и осем много трудни месеци и едва към края на годината в България може да се усети известна доза оптимизъм, добави министърът.

Според него единственото възможно решение е в денонощна работа по усвояване на еврофондовете. Този проблем е в ръцете на кметовете и общините, защото те носят пълната отговорност за генерирането на качествени проекти на пазарни цени, които ще бъдат от полза за гражданите, посочи Плевнелиев.

Във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството откри първите два блока от новостроящия се жилищен комплекс от затворен тип "Велико Търново хилс" в местността "Трошана" край главния път София - Варна.

Общата стойност на проекта с разгъната застроена площ от 100 000 кв.м. е 50 млн.евро.

Източник: БНР