В предишната част на поредицата "Великите Трейдъри и Инвеститори" ви запознах с един необикновен инвеститор и спекулант, използващ необикновени методи на анализ и постигнал необикновени резултати - Уилям Ганн.

В кратко резюме ще спомена, че успехът на Ганн, както и на всички големи инвеститори и спекуланти, се дължи на различната гледна точка относно пазара. Всички успешни инвеститори виждат нещо, което обикновеният инвеститор или не може, или пък не иска да повярва. Във всички случаи обаче, много от успешните играчи спазват правилото „Залагай срещу тълпата".

Днес ще ви запозная с един от най-известните спекуланти на 20 век - Джеси Ливърмор.

Джеси Ливърмор

Малкият Ливърмор започва да търгува на 15-годишна възраст. Оказва се, че е много добър и бързо спечелва сума равняваща се на 20 000 долара днешни пари. В последствие, той ще измисли много от правилата, чрез които търгуват днешните трейдъри, инвеститори и фондове.

Първата му голяма печалба от борсата е през 1907 г. по време на банковата криза. Чрез къси продажби той печели повече от 3 млн. долара, огромна сума за тогавашните стандарти. Той обяснява успеха си с това, че е забелязал липсата на свеж капитал за продължаващото „лудо купуване" на акции. В последствие много от купилите акции се налага да ги продадат, за да могат да покрият заемните средства, които са им били отпуснати. Това допълнително засилва спада на борсата и респективно увеличава печалбата на Джеси.

Ливърмор е известен и с най-голямата печалба от къси продажби. През 1929 г., докато всички инвеститори и спекуланти не престават да купуват още и още акции на ливъридж (на кредит), Джеси Ливърмор е един от малкото, които продават „на късо" пазара. В последствие, след краха през септември 1929 г., той печели над 100 млн. долара от тези сделки.

Ливърмор е от първите спекуланти използвайки цената и обема на дадена акция, за да предвидят нейното бъдещо движение. Той споделя своите открития относно пазара с широката публика. Наричан от не малко трейдъри и инвеститори, „Най-великият на 20 в.", Ливърмор е човекът, на когото днешните технически анализатори дължат понятията „съпротива", „подкрепа" и много други. Днешните гурута по технически анализ, Александър Елдер и Марк Цвайг, базират стратегиите си на методите на Джеси Ливърмор.

Един от най-важните методи, които е следвал е бил да се отървава навреме от губещите си сделки и да добавя към печелившите. Много голяма част от трейдърите и инвеститорите, и в момента намират за особено трудно спазването на това правило, единствено и само по психологически причини. Въпреки това, тази част от инвеститорите, които го спазват, осъзнават големите му ползи в успеха на този така динамичен пазар днес.

Животът и историята на Джеси Ливърмор са описани в книгата "Reminiscences of a Stock Operator" от Edwin Lefevre.

Автор: Мирослав Запорожанов, Анализатор в City Capital