Иран извърши изпитание на ракета, която, според специалисти по отбраната, може да удари израелски и американски бази в региона на Залива, предаде Ройтерс.

Ракетата земя-земя "Шахаб"-3 е била тествана по време на маневри на елитната Революционна гвардия.

Ирански представители заявиха, че "Шахаб"-3, която за последен път е била тествана в средата на 2008 година, може да измине около 2000 км.

В неделя Стражите на Ислямската революция стартираха военни маневри, посветени на началото на седмицата на „Свещената отбрана", отбелязваща избухването на осемгодишната война с Ирак през 80-те години на миналия век. Учението се провежда в момент на повишено напрежение между Техеран и Запада, след като Международната агенция за атомна енергия към ООН (МААЕ) оповести, че Ислямската република строи втори, таен до момента, завод за обогатяване на уран.

Иран твърди, че „Шахаб-3" има обхват 1300 - 2000 км и може да удари цели в Израел, арабските държави и някои части на Европа, включително по-голямата част от територията на Турция.

В неделя Стражите изстреляха няколко ракети с малък и среден обсег, съобщиха държавните ирански медии. Тестовете с „Шахаб-1" и „Шахаб-2" с обхват между 300 и 700 км са преминали успешно според Салами.

Преди това иранската армия изстреля три типа ракети с малък обсег - „Тондар-69", „Фатех-110" и „Зелзал". Всички тези ракети, задвижвани с твърдо гориво, имат обхват на действие между 100 и 400 км.

На снимки: Кадри на изпитанието, излъчени от телевизия Ирна