Свободните офис площи в САЩ се покачиха през третото тримесечие на годината до най-високите си нива за последните 5 г., в следствие задълбочаващата се безработица и ограничаването на площта на офисите заради рецесията, сочат данни на Reis.

Незаетите офиси са се покачили до 16.5% от целия обем, спрямо 13.7% за същия период на миналата година, пише Bloomberg. Размерът на годишния наем, който наемателите плащат се е понижил с 8.5%, което най-големият спад на годишна база от 1995 г. насам.

Безработицата в САЩ продължава да се увеличава и през изминалия месец септември, достигайки 9.8%, което е най-високо ниво от 1983 г. Само финансовите фирми и компании са съкратили повече от 180 000 души.

Трите месеца до края на септември са седмото поредно тримесечие, в което собствениците отчитат ръст в обема на незаетите офис площи.

Свободните офиси в Ню-Йорк са се увеличили до 11.4% за периода, спрямо 6.6% година по-рано, а наемите са се понижили с 18.5%. Наемите са спадали почти двойно спрямо нивата от 2002 г., сочат още данните на Reis.