Рекорден наплив на фирми за строежа на завода за боклука очакват в Столичната община. Досега 34 компании са купили документи за кандидатстване в търга за изграждане на съоръженията. Мераклиите да строят инсталациите за компостиране също ще са много, тъй като бланки са продадени на 22 кандидата.

"Все още не е ясно колко от тези 34 фирми ще подадат оферти. По искане на кандидатите и според Закона за обществените поръчки удължихме срока от 60 на 90 дни", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска вчера. Така оферти на мераклиите да градят завода край село Яна ще се приемат до 28 декември и ще бъдат отворени на 4 януари догодина.

Изискванията за кандидатите са много високи. Фирмите трябва да имат годишен оборот от 200 млн. лв. и да са строили подобно съоръжение за обработка на отпадъци.

"Заводът за боклука трябва да бъде готов през 2011 г. При обжалване на тръжната процедура сме предвидили удължаване на срока за строежа с два месеца", обясни зам.-кметът Бояджийска на съветниците от екологична комисия. По думите й работата трябва да започне напролет.

Съоръженията ще гълтат по 410 000 тона боклук годишно от които ще се прави RDF гориво за циментовите заводи. Останалата смет, която столичани генерират, ще трябва да бъде рециклирана и оползотворена.

"Според разчетите през 2024 г. ще се генерират 650 000 тона отпадъци. 410 000 тона от тях ще бъдат обработвани в завода, а останалите ще се поемат от оползотворяването на строителните отпадъци, опаковките и компоста", обясни Мария Бояджийска. Тя обаче беше притеснена, че през 2008 г. в контейнерите за разделно събиране са влезли само 7000 тона смет, които са отишли за рециклиране.

"Трябва да направим разделното събиране по-ефективно. В момента има констатации за нарушения при обслужването на всички райони от фирмите за разделно събиране", обяви още Бояджийка.

Като пример тя даде "Екопак", която отказва да разполага съдовете на определените от общината места. "Булекопак" пък не искала да възстанови разделното събиране в район "Люлин".

Източник: в. Монитор