Проектът за Бюджет 2010 е одобрен от правителството. Това е станало, въпреки че почти всички министри са изразили несъгласие около орязването на разходите в различните сфери, съобщи пред БНР след заседанието на кабинета финансовият министър Симеон Дянков. Той добави, че забележки по бюджетите си не са имали само от спортното и от екоминистерството.

Правителството одобри бюджетната прогноза за 2010-2012 г. и прие разходните тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити.

Според прогнозата, представена от правителствената информационна служба, свиването на икономиката ще продължи през 2010 г. и стартиране на процес на възстановяването й през 2011 г. Очаква се през 2011 г. икономическият растеж да започне да се ускорява поради преодоляване на проблемите с ликвидността и възстановяване на доверието. Очакваното ниво на икономическия растеж през 2012 г. е 4.8%. По отношение на Консолидираната фискална програма за периода 2010-2012 г. е заложен минимален дефицит съответно 0.7% от прогнозния БВП за 2010 г. и 0.4% от БВП за 2011 и 2012 г.

Като основна мярка за постигане на устойчивост на макроикономическата система е спазен ангажиментът за поддържане на балансиран национален бюджет за периода до 2013 г., в който не са включени средствата от европейските фондове и програми. Това дава възможност за определяне на твърди разходни тавани, финансирани със средства от българския данъкоплатец, и свобода на министерствата, управляващи средства от европейския бюджет, независимо от ограниченията на фискалната рамка да изпълняват в максимална степен оперативните програми. .

Симеон Дянков обаче отказа да посочи конкретни цифри по бюджета с довода, че по него все още се работи и колко точно пари се насочват за различните системи ще е ясно утре, когато той ще внесе проекта на Бюджета в НС.

Както и досега беше коментирано, всичко ще зависи от това как се развива икономиката ни към средата на следващата година. Ако БВП не се срине с още 2 процента, каквито са плановете на управляващите в средата на 2010-а, ще мислим за повече разходи.

На въпроса какво ще правим, ако икономиката ни не се подобрява, ами тъкмо обратното - тръгне към влошаване, Симеон Дянков отговори, че пак ще се мисли в средата на годината. Тогава ще е ясно и дали ще може да се вдигнат пенсиите и заплатите. Дянков отхвърли и критиките, че така на практика прави бюджет за полугодие.

От догодина няма да се задържат проценти от разходите за различните министерства, както се прави в момента. Става въпрос за т. нар. десетпроцентен буфер. Така всеки министър ще получи реално парче от малката пица, наречена Бюджет 2010. Симеон Дянков дори демонстрира как в голямата кутия на Бюджет 2009, който действа в момента, дори няма пица и показа друга, по-малка кутия, но с пица.

„Ето я пицата. Така изглежда. Но няма много окраски. Постна е, да, защото хем е малко, хем нямаме много пари за окраски, но поне я има, и което е най-важно за моите колеги, е в точно размера и те ще ядат парчетата си в точния размер, залегнал в бюджета", каза Дянков.

Предложението на синдикатите да се допусне контролиран дефицит от 1,7 процента е неприемливо, добави той, тъй като такова нещо като контролирани дефицити няма. Така и не стана ясно, обаче, в бюджета за догодина има ли дефицит и какъв точно е той.

Дянков е категоричен - Републиканският бюджет е балансиран, но като се сметне и евровноската, би трябвало да има дефицит от около 0.7 процента. Дали това е така, ще стане ясно утре, когато вицепремиерът внесе бюджета в НС.

Източник: Utre.bg