До тоалетната да се ходи с джобно фенерче е още една от мерките на президента на Венецуела Уго Чавес за икономии на електроенергия.

"Ако ставаш в три часа сутринта, за да отидеш до тоалетната, приятелю, защо да палиш всички тези лампи. Сложи си едно фенерче на нощното шкафче", предложи Чавес, цитиран от АФП.

По-рано той бе посъветвал венецуелците да стоят под душа не повече от 3 минути - така ще пестят и ток и вода. Правителството обяви редица мерки за икономии, които трябва да спестят 20% от сега ползваната електроенергия.

То прие указ, който предвижда освобождаване от ДДС на вноса на всичко необходимо за производството на електроенергия. Приети бяха три резолюции - за намаляване и контрол на консумацията на ток в обществения сектор, за поощряване на компаниите да произвеждат собствена електроенергия и за контрол върху вноса на уреди, консумиращи твърде много ток.

В предприятията ще се правят ненадейни проверки за консумацията на ток и ще се налагат глоби на онези, които го пилеят. Той поиска от своя вицепрезидент Рамон Карисалес да прекъсва електроподаването към обществени институции, които консумират твърде мното електроенергия.

"Ако една надхвърли лимита веднъж, прекъсваш й тока за един ден, ако го направи втори път - спираш го за месец, ако това стане и трети път - прекъсваш го до второ нареждане". При надхвърляне на определени лимити те ще плащат тока двойно.

Венецуела изпитва остри проблеми с електроенергията вече в продължение на няколко години. Според Чавес причина за недостига на електроенергия е липсата на дъжд заради глобалното затопляне и "пилеене" на тока.

Според неговите опоненти - това е заради липсата на инвестиране. За подобряване на ситуацията в сектора Уго Чавес обяви, че ще бъдат инвестирани 413 млн. боливара (130 млн. евро).

Припомняме, че следвайки директивите на президента на страната Уго Чавес за пестене на електроенергия, Венецуелската футболна федерация отмени всички вечерни футболни мачове. Срещите вече ще започват от 15,00 ч вместо от 18,00 ч. По този начин няма да бъдат използвани светлинните прожектори на стадионите, чийто разход на електроенергия не е никак малък.

Източник: БГНЕС