Макар и добра за щатските инвеститори, изминалата година все пак не успя да допринесе за това те да отбележат доходност за това десетилетие.

Индексът на сините чипове S&P 500 е донесъл средна годишна загуба от 0.9%, с включване на изплатените дивиденти, което бе първата му негативна такава за подобен период от началото на 1927 година, пише Bloomberg.

Годината обаче, индикаторът завърши с най-големия си ръст от шест години насам, след като добави 23% към стойността си през 2009 г.

Предходното му по-голямо годишно повишение за десетилетието бе през 2003 година, когато индексът отбеляза повишение от 26%.

Индексът Dow Jones Industrial Average завърши изминалата година с ръст от 19%.

Инвеститорските загуби за десетилетието разбиха два мита на финансовите пазари. Първият от тях бе, че пазарът винаги носи доход за търпеливите инвеститори, а вторият, че реализирането на доход на финансовите пазари е лесна работа.

Индексите започнаха да се повишават през март, след като компаниите от S&P 500 се търгуваха при средно съотношение цена-печалба от едва 11.9, или 23-годишен минимум за индикатора.

От постигнатия си през октомври 2007 г. връх при ниво от 1 565.15 пункта, S&P 500 е загубил едва 29%.

Това си е едно сериозно постижение на фона на спада на останалите световни индекси с много повече. За сръвнение родните ни индекси са с понижения от върха си от над 80%.

Щатските акции са загубили 24% за последните десет години, което е много по-малко от загубата в размер на 42% през Великата Депресия.

Инвеститор купил акции за 10 000 долара на 31 декември 1999 година, в момента разполага с 9090 долара.

За сравнение същата сума инвестирана в държавни облигации би донесла на инвеститорите сумата от 18 000 долара в момента след годишен доход от 6.1% средно за посочения период.

Вложени 10 000 долара в индексът Reuters/Jefferies CRB Index на 19 суровини са 13 083 долара към момента.

За сравнение същата сума инвестирана в злато в посочения момент е със стойност от 37 852 долара, след средногодишна доходност от 14% за благородния метал.

Не особено добре са се представяли и фондовете. Със средногодишен доход от 1.7% за десетилетието, те също не са били сред най-добрите инвестиционни алтернативи за инвеститорите.

Хеджфондовете в известна степен може да се каже, че са заработили по-големите си комисиони, след като са носили годишно средно 6.3% за десетилетието, според данни на HFRI Fund Weighted Composite Index.

Може да се обобщи, че тези които са спечелили на финансовите пазари са краткосрочните инвеститори, които са кеширали печалбите си в моменти на силен ръст на борсовите индекси.

Сред компаниите от S&P 500, тази регистрирала най-голям спад в книжата си е JDS Uniphase Corp., загубила 99% от пазарната си капитализация.

Банките и брокерските компании също са сред най-губещите на десетилетието, като с 91% са се понижили книжата на Citigroup Inc., а с 98% тези на изпадналата в затруднение застрахователна компания American International Group Inc.

Щатският бюджетен дефицит достигна нова рекордна стойност през изминалата година при ниво от 1.4 трлн. долара. Щатския правителствен дълг е над 12 трлн. долара.

Ръстът на щатските индекси през изминалата година се предопредели до голяма степен от близките до нулевите нива лихви, както и стимулите приети от Конгреса за подпомагането на икономиката.