Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан заяви, че Еврозоната ще устои на натиска създаден от понижаването на кредитния рейтинг на Гърция, днес след като финансови министри изразиха опасения, че проблемите със задълженията нарастват.

"Това е сериозен проблем," казва Строс-Kан в интервю за Bloomberg в Хонконг, по отношение финансовата ситуация в Гърция. "Не смятам обаче, че това ще доведе до раздробяването на Еврозоната."

Влошаващото се финансово състояние на Гърция накара Fitch Ratings, Moody's Investors Service и Standard & Poor's да понижат рейтинга на страната миналия месец, което доведе до разпродажба на облигациите й.

Страната е подложена под натиск от останалите държави в ЕС да се пребори с кризата, породена от бюджетния дефицит, който е повече от четири пъти по-голям от заложения таван в ЕС.

Еврото се е обезценило с 6% от 25 ноември насам отчасти поради опасенията на инвеститорите, че и други европейски държави могат да изпитат затруднения с бюджетните си дефицити.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на 13 януари, че нарастващият бюджетен дефицит на Гърция излага на риск еврото, което е изправено пред "много труден етап" в следващите години. Меркел отстъпи два дена по-късно, изказвайки задоволство от усилията на Гърция да контролира бюджетния си дефицит.

Последните предложения на гръцкото правителство са за намаление на разходите с около 10 млрд. евро и увеличение на приходите, което би трябвало да доведе до намаляване на дефицита от 12.7% до 8.7% от БВП до края на годината.

Строс-Кан също така подчертава, че страните в цял свят не трябва да прекратяват рязко мерките си за стимулиране на икономиките, тъй като това би могло да ги върне отново към рецесия.