Лилавите 20 лева имат суперзащити, досега не е бил установен нито един опит за тяхното фалшифициране, хората могат да бъдат напълно спокойни.

Това съобщи вчера за Стефан Цветков, главен касиер на БНБ.

Вчера вестникът ни написа, че лилави 20-левови банкноти са хвърлили в паника пенсионери и касиери на магазини в Пловдив.

Банкнотата е юбилейна, тя е пусната през 2005 г. в ограничен тираж от 250 000 броя.

Поводът бил 120 години от емисията на първата българска банкнота, разказа Цветков.

Красивата 20-левка е първата с въведен прозорец в хартията- т.нар. верифай, който е един от елементите от уникалната защита, обясни той.

През 2006 година на конференция в Канада точно тази 20-левка била призната от световни експерти за една от най-добре защитените и с отличен дизайн в света, каза още главният касиер на БНБ.

Фалшификатори досега не са се опитвали да я подправят по две причини, смята Цветков.

Първата е, че заради красивия си дизайн тя веднага привлича вниманието на всеки, а това производителите на ментета избягват.

Втората причина е, че има уникални защити, които е много трудно и много скъпо да бъдат наподобени. Защитата й била като тази на 50-те и 100-те лева.

Юбилейната банкнота много рядко се появявала в обращение, защото са я изкупили предимно колекционери, обясни Цветков.

Освен стандартите на БНБ за разпознаване - холограмна нишка, воден знак и антикопирна ивица, при дизайнерските 20 лева има и още признаци, по които може да се познае, че са истински.

Осигурителната нишка е от т. нар. излизаща и е вградена в хартията. Когато банкнотата се наклони, тя променя цвета си от пурпурен в зелен. Холограмното изображение на числото 20 също си променяло цвета при наклоняване, защото било от т. нар. вариращо мастило.

Източник: в. 24 часа