Бизнес доверието в Германия неочаквано пада за първи път от 11 месеца през февруари, след като по-ниските температури от обикновеното и снегът навредиха на строителството и на търговията на дребно, информира Bloomberg.

Индексът на бизнес климата на мюнхенския институт Ifo пада до 95.2 пункта за февруари в сравнение с 95.8 пункта за януари. Икономистите очакваха ръст до 96.1 пункта, според проучване на Bloomberg News. Индексът падна до 26-годишен минимум от 82.2 пункта през март миналата година.

Възстановяването на Германия от най-тежката рецесия от от Втората световна война насам забуксува в края на миналата година, след като разходите на потребителите намаляха. Най-студената зима в страната от 14 години насам може да навреди на растежа през настоящото тримесечие.

Ръстът на световната икономика подхранва търсенето на германски стоки. Кризата около Гърция също така свали стойността на еврото до деветмесечен минимум срещу долара, което увеличи рентабилността на износа.

Еврото поевтиня до 1.3657 долара малко след като данните бяха публикувани в сравнение с 1.3679 долара за евро преди това. Еврото е поевтиняло с 10% спрямо долара от 25 ноември насам.

Германската централна банка прогнозира, че най-голямата европейска икономика ще нарасне с 1.6% тази година. Икономиката на Германия с сви с 5% през 2009 г.