Общото богатство на стоте най-богати турци, управляващи състояние от над 1 млрд. долара се увеличава през миналата година независимо от кризата според рейтинга на сп. „Форбс", достигайки 87 млрд. долара.

Сумата е с 55 на сто или 31 млрд. долара по-голяма от класацията за 2009 г., съобщи в. „Хюрриет".

Хюсню Йозйегин, президент на турския конгломерат Fiba Holding оглавява класацията с лично състояние от 3 млрд. долара.

Контролираната от Йозйегин Credit Europe Bank наскоро беше закупена от базираната в Полша Millennium Bank за неназована сума. Мехмет Емин Карамехмет, който който наскоро бе осъден да прекара 11 години и осем месеца в затвора, е подгласник с 2.9 млрд. долара.

Третият в класацията Шарик Тара, който през 2008 г. имаше малко под 4.1 млрд. долара, към края на миналата година е притежавал 2.6 млрд. долара.

Според изданието вследствие на кризата личното богатство на най-състоятелните турци беше достигнало през 2008 г. рекордните 111млрд. долара. Турбулентната 2009 г. го изяде до 56 млрд. долара.

От 36 милиардери в долари броят им се сви до 13 човека, като в класацията не влезе нито един представител на най-мощните фамилии в югоизточната ни съседка - Сабанджъ и Коч.

Трима представители на Коч се връщат в тазгодишната класация в списъка на милиардерите - Семахат Арсел, Рахми Коч и Суна Кирач.

Паралелно с това в новия рейтинг за първи път влизат Шефкет Сабанджъ, Ахсен Йозокур, Айдън Доган, Дениз Шахенк, Ерман Илисак, Фарук Езчибаши и Тургай Чинер.

Сред 28-те топ милиардери има трима с фамилията Коч и двама - със Сабанджъ.

Богатството на 13-те членове на Сабанджъ възлиза на 10.3 млрд. долара, а на Коч - на 7.1 млрд. долара.

Дванадесет от тях, които бяха изпаднали от предишната класация, сега отново се завръщат в нея.

Като се добавят Латиф Топбаш и Мехмет Рюстю Башаран, както и Сузан Сабанджъ Динчер, милиардерите в долари в Турция достигат 28 човека.

В Турция има 17 фамилии със състояние, надхвърлящо 1 млрд. долара. Сабанджъ са най-състоятелните с техните 10 млрд. долара.

Състоянието на на стоте най-богати турци според Forbes 100 в края на миналата година достига 798 млрд. долара, при 554 млрд. долара година по-рано.

Сред тях цели 24 са жени. Съвкупното богатство на Топ 10 се увеличава за година с 6.5 млрд. долара, до 22 млрд. долара. В първата десетка влизат 38 жители на Истанбул и 11 на Анкара. Следват Адана и Артвин.

Източник: Insurance.bg