Когато на 15 януари във forexnews.bg публикувах анализ за предстояща обезценка на еврото и поскъпване на долара имах предвид именно това стръмно движение, което се случи през последните седмици, коментира Ивайло Груев специално за изданието.

Сега, когато това пропадане е факт, отново се изправяме пред предизвикателството да оценим какво предстои от тук нататък. За наше съжаление няма да успея да бъда толкова конкретен като преди два месеца.

Тогава имахме надеждни петици и тройки с потенциал за голяма трета вълна надолу. Сега, след като вълна 3 жълта вече се е случила, потенциалът за голям срив е вече ограничен, поне на този етап. Ще започна с фигура 1, която представя моя предпочитан сценарий.

Фигура 1

Съгласно броенето от фигура 1, цената сега се намира във вълна 4 жълта. Тя или вече е приключила, или предстои да тества зоната на жълтата елипса, където се кръстосват съпротивите на вълна 4 червена и низходящата трендлиния.

Ако пазарът е избрал този сценарий, още днес или най-късно утре покачването ще спре и ще се отправи за ново дъно. Таргет на такова пропадане е трудно да се предвиди, защото петите вълни имат непредвидим размер.

Пропадането може да бъде само за едно малко по-ниско дъно, но може и да видим силни разпродажби до ниво около 1.2900.

Виж целия коментар

Този анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така, те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия. Психическата устойчивост е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират.

Ивайло груев: www.home-traders.eu