Само в САЩ в момента има фалшиви банкноти на стойност около 70 млн. долара в обръщение. За щастие, заедно с подобряването на технологиите, използвани от фалшификаторите, се подобряват и технологиите за печатане на истински банкноти.

Експертите в цял свят разработват високотехнолгични методи за борба с фалшификаторите. Сменящото цвета си мастило, специалните полимери и холограми са само част от иновативните технологии, който се използват при направата на днешните банкноти.

През 2007 г. Международната асоциация по валутните въпроси започва да избира най-добрите технологии и тактики за борба с фалшификаторите. В началото на май 2010 г. тазгодишните победители ще бъдат наградени на валутна конференция в Буенос Айрес.

Ето и кои са някои от най-защитените срещу фалшификации валути в света:

10 000 тенге, Казахстан

Определената за най-добра нова банкнота е първата, в която се използва защитна нишка, която се вижда от двете страни на банкнотата. Нишката има отличителни знаци и е прозрачна, така че допълнителните защитни елементи под нея също се виждат ясно.

50 песо, Мексико

Това е втората най-добра нова банкнота в света. Тя е направена от полимер, който мени цвета си и е почти невъзможно да бъде дупликирана в домашни условия. В банкнотата има своеобразен прозрачен „прозорец", който е още по-трудно да бъде направен.

1 000 крони, Швеция

Това е още една от най-добрите нови банкноти в света. Банкнотата разполага с уникални водни знаци и е първата в света в която има вградена нишка с миниатюрни лещи, подобни на тези, които ще бъдат вградени в новата банкнота от 100 долара на САЩ.

10 долара, Хонконг

Изпъкналото мастило в надписите е отличителната характеристика на тази банкнота. Изображенията на кон, отпечатани от двете страни на банкнотата са подравнени перфектно точно едно срещу друго. И двете характеристики е трудно да бъдат фалшифицирани с домашно оборудване.

10 рупии, Непал

Банкнотата от 10 непалски рупии съдържа празен полимерен „прозорец", който е трудно или невъзможно да бъде изкопиран с обикновена хартия. Банкнотата също така разполага с тънки метални нишки вградени в хартията.

1 000 динара, Ирак

Тези банкноти имат изпъкнали надписи, които им придават отличителен вид и са отпечатани с мастила, които се виждат само на ултравиолетова светлина.

20 паунда, Великобритания

Най-новата банкнота от 20 британски паунда съдържа видима холографна лента. При накланяне на банкнотата образът върху лентата се сменя между символа на паунда и числото 20.

Снимки: PopSci.com

Станете наш почитател във Facebook