Решение за предложение до Конституционния съд за прекратяване правомощията на държавния глава Георги Първанов не беше прието от народните представители, предаде БГНЕС.

Гласуваха 227 народни представители от тях 155 "за", а "против" 72, въздържа ли се няма. Бяха необходими 161 гласа "за". Предложението не се прие. Днешното искане за отстраняване на президента Първанов бе безпрецедентно заседание на НС. Подобен дебат не е имало в историята на българския парламент. До искане за отстраняване на Първанов се стигна след като той еднолично записа разговора между него и вицепремиера Симеон Дянков и след това публикува стенограмата, без финансист номер едно да е бил предупреден за това. Според подписалите се под мотивите за импийчмънта с това си действие президентът е нарушил Конституцията. Държавният глава бе атакуван по общо 15 текста от основния закон в държавата.

В допълнение на известните мотиви за импийчмънт на президента днес в НС депутатите, които поддържат обвинението срещу държавния глава за нарушение на Конституцията, добавиха и нови. С указ № 53 от 2002 г. На основание на чл.104 от Конституцията президентът Първанов е възложил на вицепрезидента Марин да упражнява правомощия по чл.98. т.9,10 и 11. С изтичането на първия мандат е преустановено действието на този указ по отношение на тези правомощия. Има се предвид правомощията на Марин да дава българско гражданство и амнистия на лишените от свобода. За времето на настоящия втори мандат на сайта на президента и други официални издания няма информация за издаден указ за възлагане на правомощия на вицепрезидента, но е известно, че той ги упражнява. С подписите си депутатите потвърждават, че е налице нарушение на Конституцията, във връзка с делегиране правомощията на президента на вицепрезидента по посочените членове.

Преди да започнат дебатите, от РЗС заявиха, че няма да подкрепят импийчмънта, с което въпросът за решение за изпращане предложението до Конституционния съд беше предрешен. Припомняме, че при подготовка на подписката в НС за импийчмънт независимите депутати, членове на РЗС я подкрепиха. Няма да гласуваме нито "за", нито "против", нито "въздържал" се, каза лидерът на ПП РЗС Яне Янев днес. Няма да бъдем в парламента. Искаме оставката на премиера Бойко Борисов, каза още Яне Янев. Не участваме в сценарий, в който искат да направят Първанов мъченик, добави лидерът на РЗС. Според него Борисов създава пожари и не може да ги гаси. Той трябва да признае, че тази лъжица не е е за неговата уста. Голям човек е, но е със страхливо сърце, каза Янев за Борисов. По думите му той е инкубатор на корупция и корупционни практики. Зам. председателят на партията Атанас Семов преди това каза, че с това гласуване в парламента Борисов прави опит да създаде привидност на мнозинство. РЗС не участва в четворна коалиция и се определя като опозиция и на миналата, и на сегашната власт, каза Семов. Големият въпрос по думите му е, кой управлява България, а не да сваляме президента.

Мотивите издават политическата и юридическа немощ на своите автори. Те са опасни, защото икономическата криза лесно може да се трансформира в политическа - в криза на функционирането на редица институции. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България и бивш конституционен съдия Любен Корнезов по време на дебата в Народното събрание. Президентът се обвинява, че е нарушил 12 текста от българската Конституция, коментира Корнезов и допълни, че Конституцията не е готварска книга, всеки да се рови в нея и да си търси рецептата, която му е изгодна. Какво общо има нарушаването на чл. 1, който казва, че България е република с парламентарно управление, нима Георги Първанов иска да стане монарх, запита Корнезов. Той цитира думите на бившия президент Желю Желев, който ги нарече "смешни". Това искане с тези мотиви е неоснователно, категоричен бе депутатът. Той добави още, че указите на президента подлежат на конституционен контрол.

Целта на тази процедура е не толкова вот на недоверие към президента Първанов, колкото нуждата от вот на доверие към кабинета, каза зам. председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. А ако го няма врагът - той трябва да бъде създаден, каза Местан. За това е необходимо да измислим опонента и да се борим с него единно. Денят е парадоксално исторически, заяви той и заяви, че позицията на ДПС е ясна - няма основания за прекратяване правомощията на държавния глава. Страната ни не се нуждае от нови разделителни линии. За съжаление духът е изтърван от бутилката, каза Местан. Ние сме убедени, че несъстоятелността на мотивите се осъзнава от самите вносители, добави той. Но според него с думата импийчмънт се започва процедура за отнемане на власт от орган, който не я е дал. Тоест, ако се стигне до това Народното събрание да внесе искането в Конституционния съд, това ще е проблем на държавността, смята Местан.

Когато БСП и ДПС говорят за национален интерес, законност и справедливост е все едно Джак Изкормвача да изнася лекции в защита на жертвите на серийните убийства. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Георги Първанов се отклони от линията на националните интереси, добави Сидеров. Президентът показа неуважението си днес с непоявяването си тук, каза още той. Президентът ни се подиграва, добави той. Сидеров категорично заяви, че "Атака" ще подкрепят импийчмънта. Волен Сидеров каза още, че днес е станало още едно предателство - предателството на РЗС. РЗС свали маската си и типично за тях "обърна резбата", заяви Сидеров.

Много се спекулира колко депутати ще гласуват днес, каза зам. председателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Аз съм убеден, че гласовете ще бъдат повече от половината в Народното събрание и Първанов ще бъде единственият президент в ЕС, който управлява с повече от 50% недоверие от парламента, каза Димитров. Така че каквото и да стане, Първанов ще бъде първият президент със свалено доверие. Ние ще гласуваме за този импийчмънт, България има нужда от нов президент, каза в заключение Мартин Димитров.

Всички в България са наясно, че днешните дебати по процедурата за отстраняване на президента нямат нищо общо с Конституцията и мотивите на вносителите. Това заяви бившият премиер и председател на БСП Сергей Станишев. Истинските причини за исканата процедура са да се покаже кой командва в страната и да се проведе наказателна и показна акция срещу всички, който дръзне да изрази несъгласие с политиката на правителството, заяви Станишев. Целта според него е да се измести обществената дискусия от истинските проблеми на хората и да се поиска цялата власт в едни ръце. Щом президентът може да бъде свален за това, че е изказал критика към политиката на управляващите, да му мислят всички български граждани, ако имат наглостта да оспорват действия на финансовия или вътрешния министър, добави още Станишев. "Държавата се олицетворява от триумвиратa - Борисов - Цветанов - Дянков", коментира още той.

"Това е потъпкване на демокрацията, което рано или късно ще доведе до диктатура, засега още не е станало, защото Бойко Борисов ще падне от власт преди да стигне до диктатура." Този емоционален изблик на депутата от Коалиция за България Антон Кутев бе реакция на изгонването му от пленарна зала, заради пререкания с Волен Сидеров и отказ да напусне парламентарната трибуна. Кутев бе възмутен от нападките в пленарна зала от страна на Сидеров, който заяви, че социалистите са деца и внуци на тези, които са убивали хората в комунистическите концлагери.

Обвинявам Гоце, че като истински сътрудник на ДС записа тайно човек, който дойде да му подаде ръка, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, лидер на ДСБ. Обвинявам Гоце, че посегна на честта и достойнството на български гражданин и на най-високата институция, каквато е Народното събрание, което е призвано да брани Конституцията. В този дебат според него няма място за правителството и неговата политика, за антикризисни мерки, лични нападки и компромати. Проблемът е между президента и нас, законодателите, каза Костов. И добави: След като наруши Конституцията Първанов - Гоце свика пресконференция и се представи за създател на антикризисни мерки. Така се опита да създаде илюзия, че е алтернатива на партиите и изпълнителната власт, което не е вярно, каза Костов. Искрено съжалявам, че като християнин трябва да се занимавам с тази тема в Страстната седмица, заяви съпредседателят на Синята коалиция. Истински желая тази процедура никога да не са повтаря в Народното събрание, заяви Костов. Той каза, че е съгласен, че това ерозира институциите, но първопричината е в Първанов - Гоце.