Гърция се оказа троянският кон в Еврозоната, който разруши доверието в единната валута и вещае разпадането на съюза.

Доларът удари нов 12-месечен връх спрямо еврото в ранните часове на азиатската сесия към 1.2937, с оглед подновените опасения на финансовите пазари около гръцко-европейската дългова криза. Страховете на инвеститорите прераснаха в силно повишение на Risk Aversion (бягство от рискови инвестиции) на финансовите пазари и доведоха до силен спад на фондовите и стоковите борси.

На валутния пазар основните печеливши бяха доларът и японската йена.

Като цяло пазарът отново е силно "мечи" (негативен) за еврото с оглед набиращите скорост опасения, че Гърция няма да успее да проведе тежките мерки за свиване на дефицита, опасенията около конкретните финансови подкрепи от отделните страни-членки на Еврозоната и от МВФ за Гърция, опасенията за "заразното" негативно влияние от гръцката криза върху другите страни от Единния Европейски Валутен Съюз с големи задължения. Вчера имаше повишение на лихвите по дълговите книжа на Португалия, Испания и дори Италия, което означава, че те стават все по-рискова инвестиция на дълговия пазар.

Има и опасения за спад на доверието към ЕЦБ, след като банката реши да отмени само за Гърция минималния праг на кредитен рейтинг на гръцките дългови облигации, които да служат като гаранция при участие на гръцките банки в репо-аукционите на Централната банка на Еврозоната - в аукционите за предлагане на краткосрочни кредити към тях.

Всички това удря сериозно по доверието към Еврозоната като цяло.

В същото време доларът намира подкрепа от поредните по-силни икономически данни от САЩ през последните няколко дни, които потвърждават, че американската икономика се намира в доста по-добро икономическо състояние от тази на Еврозоната.

Днес в 09:30 ч. се очаква немския канцлер - Меркел да защити плана за финансова помощ за Гърция пред Долната камара на Бундестага, а между 11:30 ч. И 15:30 ч. се очакват дебати по плана в немския парламент.

Очаква се Долната и Горната Камара на немския Парламент да гласуват този петък в подкрепа на проект-закона на немското правителство, с което да се позволи отпускането на финансовата помощ за Гърция от немска страна за над 22 млрд. евро. Според социологическите проучвания над 60 % от анкетираните са против предоставянето на подобна помощ. Данните говорят, че правителството на Меркел не е успяло да предостави убедителни аргументи на електората в полза на подобно решение.

Производството във Великобритания е отчело най-високия си ръст за повече от 16 години насам през април. Основна причина за това е рекордното ниво на експорта, което от своя страна, се дължи на по-слабия паунд.

Според публикуваните данни, индексът CIPS в сферата на производството е нараснал до 58.0 пункта за април от 57.3 пункта за март. Това е най-високото ниво на показателя от септември 1994 г. насам. Участниците на пазара прогнозираха ръст до 57.5 пункта.

Днес предстоят данните за продажбите на дребно за Еврозоната, прогнозите за които са положителни. Малко по-късно се очакват и данните за заетостта в частния сектор на щатите, които се публикуват два дни преди официалните данни на бюрото по труда. Опции на евро/долар в 1.3100 (за 100млн.евро), с падеж днес следобед могат евентуално да отслабят натиска на долара и еврото да опита възходяща корекция.

На междубанковия пазар тази сутрин евро/долар се търгува на нива от 1.2940/60, а долар/лев варира съответно в границите 1.5100/20.

ЕUR/USD

EUR/USD проби едногодишното дъно в 1.3113, което от своя страна провокира спад към 1.3000/1.2993 следващата важна опционна бариера (в 1.3000) и техническа подкрепа (76.4%-та на 1.2329-1.5145 цялото повишение на еврото от 28.10.08 г. дъното, до 25.11.09 г. върха. Пробивът на това ниво може да свали еврото към 1.2900 (следващата важна опционна бариера, в което ниво бяха закупени големи по размер едномесечни put EUR/USD опции за над 1 млрд.евро) и към 1.2885/80 следващата важна техн. прицелна зона и подкрепа за еврото!

Сега близка техн. съпротива пред EUR/USD (на дневна база) лежи в 1.3065/75 (бившия долен край на падащия канал за еврото в сила от 1.3818 важния корективен връх от 17.03.10г. насам).

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД