България остава най-популярната дестинация за руснаците и с настъпването на лятото те отново поглеждат към имотите по българското Черноморие. Ето как видя имотния ни пазар руско издание:

На пазара на имоти в България под привидната затвореност започва оживление. Макар и ръст на цените да не се наблюдава, започва да личи ефектът на кризисния им спад.

Младо-зелено

Кризата донесе на инвеститорите в имоти нови условия- цените намаляха, а условията на продажба станаха по-благоприятни. Схемата за поетапно плащане, приета при покупка на зелено в България, в една или друга степен намалява рисковете и спомага за „загряване" на пазара. Много британци например използваха тази схема за кратки спекулации- те плащаха 10% от цената на ранен етап на строителството, а след половин година, когато пазарът нарасне с примерно 5%- продаваха. Някои успяха да постигнат и 100% доходност за година. Разбира се високата доходност си върви с висок риск. Трябва ли да говорим, че рискът от застой и спад на цените се реализира по всички правила от началото на кризата?

Брокер от Alisa Estate Ltd. обяснява, че докризисните времена около половината сделки са се сключвали на зелено, сега изборът на вече построени имоти се е увеличил.

Спекуланти на почивка

Спадът на цените на ваканционните имоти е средно с 25-30%, като зависи по-скоро от нуждата от пари на строителя, а не от етапа и качеството на строителството. Затова се стигна до парадокса завършени апартаменти да струват по-евтино от строящи се. Средната цена на завършените жилища е около 750 евро, а на тези в строеж- 700 евро.

Моментът е подходящ за покупка на готови жилища, коментират руски брокери. Допълнителен плюс е, че те изключват неприятни изненади с инфраструктурата и неспазване на строителните срокове.

Втори парадокс е, че малки студиа се оказват с цени от 15-20% по-високи от едностайни апартаменти.

Според консултанти от Fort Noks за спекулантите настъпи време за почивка, защото купен в момента имот може да донесе печална след около 3 години, когато навярно ръстът на пазара ще се възстанови на докризисни нива. Дотогава годишната печалба от отдаване под наем два ли ще надвиши 5% годишно.

Ипотека няма, но има други проблеми

Ипотеките в България са като мираж- ту ги има, ту ги няма. На фона на затегнатото кредитиране, популярност придобива разсроченото плащане. По информация на една от агенциите например в Поморие се продават готови апартаменти при първоначална вноска 30% от цената, след три-четири години започва доплащане на 4-9% годишно.

Друга компания пък предлага безплатна лятна почивка при покупка на строящ се имот до завършването му.

buy to let

Около 20% от руснаците, търсещи имот в България, предвиждат отдаването му под наем. Руски брокери коментират, че при средна цена от 20-40 евро на ден за наемане на апартамент на морето, при пълно натоварване за месец, жилище в България може да донесе месечен доход от 600-1200 евро.

В Слънчев бряг строители предлагат отстъпка от 15%, ако купувачът на имота им предостави правото да го отдават под наем в рамките на 2 години. Той пък ще може да почива две седмици по време на сезона и месец извъннего.

В допълнение остава да се посочат и рисковете- висока конкуренция, очаквана поредица слаби туристически сезони и сезонност на дохода от наем.

За тези, които искат да отдават имот целогодишно, би било по-добре да се ориентират към планинските курорти.

Чакаш или купуваш?

Българските медии откровено говорят за рисковете от банкрут на редица строителни компании. Специалистите също признават, че пазарната конюнктура е нестабилна.

Един от запитаните брокери коментира, че предстоящият сезон ще бъде показателен.

Според него стабилизацията на пазара ще започне с неявен ръст. Т. е. строители, които са предлагали имот за 700-800 евро квадрат и при прегорите са правили 15-20% отстъпка, ще ограничат или спрат намалението. Така под привидния застой на пазара, всъщност ще започне ръст.

Втори вариант на същото- докато сега често разсроченото плащане е без лихва, вероятно в следващите месеци строителите ще започнат да налагат някаква.