Пазарът на жилищни имоти постепенно търси баланс. Спадът на цените през последните 2 тримесечия е под 10%, коментираха от Unique Estates за Profit.bg.

За сравнение само през 1-во тримесечие на 2009 г. той бе над 20%. Причините за успокояването на пазара е значителното доближаване на цените до доходите на населението и стабилизирането на ипотечното финансиране, макар и на ниски нива. Пазарът се стабилизира и това създава сигурност в клиентите.

В същото време през последното тримесечие наблюдаваме значително раздвижване, зачестиха обажданията и интереса от страна на купувачи. Основната мотивация на клиентите е да се възползват от ситуацията и да закупят имот на по- добра цена или да си позволят жилище на по-добра локация.

Другото основно предимство на пазара е наличието на избор, днес има много повече предложения, дори и на ексклузивни имоти, които беше почти невъзможно да се намерят. Клиентът разполага с време да подбере наистина най-доброто за него и то на по-добра цена, обявиха още от агенцията.

Според експертите обаче „независимо от сравнителната стабилност на пазара, все още няма потенциал за ръст на цените".

Предлагането на имоти изпреварва много търсенето, все още има много имоти, които са потенциален източник на предлагане - закупени с цел инвестиция от българи и чужденци, заложени по лоши кредити, непродадени имоти на строители в затруднение, които тепърва ще излизат на пазара.

Все още определени райони и имоти държат доста по-високи цени от пазарните, това са например луксозният сегмент, пазарът на къщи и София. Очакванията за цена на купувачите и предлаганите цени на луксозни имоти значително се разминава. Търсенето, от своя страна, няма база за разширяване.

Купувачите в момента са хора, които искат да закупят имот на добра локация и на добра цена, това са основните фактори, които определят пазара. Това не са спекуланти, които търсят много изгодни имоти с цел бърза препродажба.

Има малка част, които купуват, използвайки ниските цени, но то е за да ползват или отдадат под наем с добра доходност днес без да се отказват от печалба при продажба утре. Основният мотив на купувача днес е, че има избор и може да намери желания от него имот на добра цена, което не можеше да направи преди, обясниха от Unique Estates.

Станете наш почитател във Facebook